Tornaveu
El llibre de la vida s’estén al món de l’associacionisme

El portal web pretén recollir les vivències i records de ciutadans i entitats per tal d’emmagatzemar i posar a l’abast de tothom la història personal.

Sovint es parla d’una Història, amb majúscula, que va a cop de timó dels grans fets històrics, de les conjuntures socials o econòmiques i de les decisions preses per aquells a qui el consens dicta que són grans líders, ajudats és clar pels seus assessors, quasi sempre a l’ombra. Però hi ha moltes més històries, amb minúscula, dels qui erròniament es consideren ciutadans anònims (tothom té nom i cognoms), la suma de les quals proporciona el millor retrat del caràcter, els valors i la manera d’entendre un temps. El llibre de la vida és un projecte que pretén recollir anècdotes, experiències, fotografies, filmacions, enregistraments de veu de tothom qui vulgui posar-les a disposició dels responsables del portal web.

Actualment els promotors de la iniciativa han dut a terme diverses reunions per presentar el projecte a diferents àmbits de la societat. “Pròximament, començarem a publicar tot el material que hem rebut, el qual hem ordenat i digitalitzat per poder posar-lo a l’abast de tothom”, comenta Jaume Sabaté encarregat de la comunicació del projecte i persona versada en el món casteller, primer com a relacions públiques dels Minyons de Terrassa i després com a president dels Castellers de Terrassa. Precisament, és al món de l’associacionisme on actualment els responsables estan donant a conèixer el seu projecte. “Hem fet diverses reunions amb coordinadores de castellers, de gegants, entre altres, per tal d’expandir la iniciativa a les associacions i entitats, amb l’objectiu que ens facin arribar els seus records, i altres materials com filmacions, fotografies…”, afegeix Sabaté.

Una iniciativa sorgida de l’associacionisme

Precisament, la iniciativa sorgeix de l’Associació Fons Casteller Emili Miró, que vetlla per la conservació de l’ampli fons documental que aquest entusiasta dels castells va recopilar al llarg de la seva vida, juntament amb l’Associació La Veu de la Conca, que s’ha destacat per fer inventari de les vivències dels habitants de Montblanc, i també amb la col·laboració de la iniciativa Fem memòria i el Projecte Arxiu Virtual de Memòria Local de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra. “Tots estàvem fent inventari de vivències i històries personals, de manera que ens hem unit amb aquest projecte”, segons informa Sabaté.

L’expansió del projecte d’El llibre de la vida al món associatiu serà una font de nous materials, i permetrà tenir constància de com el poble vivia les trobades de Gegants, els aplecs castellers, els correfocs… Els interessats en enviar fotografies, cròniques escrites o filmacions, entre altres materials, poden posar-se en contacte amb [email protected].

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa