Tornaveu
El festival Gollut homenatja Gran Wyoming

El certamen d’enguany s’ha allargat 6 dies, del 18 al 26 de juny. Ha aplegat la gran xifra de 700 espectadors, que quasi triplica els espectadors de l’edició passada. S’han projectat 52 obres i s’han realitzat activitats organitzades en 4 espais entre Ribes de Freser i Ripoll.

A banda de les projeccions, aquest any el festival ha estat ple de moments especials, com el reconeixement a la seva trajectòria al Gran Wyoming, que va emplenar fins a la bandera el Cinema Catalunya i on el públic va gaudir del seva loquacitat i també de la teatralització i vídeo homenatge que es va preparar especialment per l’ocasió, amb la participació del personatge de l’espectadora emprenyada, interpretat per Pilar Vilarrassa, i de la col·laboració en el vídeo de Sandra Sabatés, Georgina Cisquella i David Trueba entre d’altres. Un altre moment destacat va ser el reconeixement a un emocionat Miquel Ruiz, que va rebre el Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica en el curs de la Vetllada fotogràfica que es va realitzar a la Plaça del Mercat.

Els espectadors han produït un bon impacte econòmic directe en els comerços i establiments de la Vall de Ribes perquè una bona part d’ells s’han desplaçat a la Vall de Ribes expressament per assistir a l’esdeveniment. Així ho han expressat alguns responsables d’empreses turístiques. Consolidant així el certamen com un esdeveniment cultural de qualitat que potencia l’atractiu turístic de la Vall de Ribes i del Ripollès.

El primer cap de setmana va destacar per la sessió inaugural dedicada als golluts (una raça de nans, de metre vint amb una enorme protuberància al coll, que va existir a les valls de Ribes fins a inicis del segle XX) amb una conferència de l’historiador Miquel Sitjar i de la projecció del documental Moradores, que va fer que molts ribetans hi participessin. La taula rodona sobre el conflicte al món àrab i com s’informa des d’occident, ha estat un dels moments més ben valorat pels espectadors.

La gran estrella del Festival ha estat el capgròs del Gollut, que ha realitzat l’artesà Toni Mujal i que ha participat primera vegada en diversos moments del certamen. La tercera edició del festival Gollut de Ribes de Fresser i Ripoll consolida el certamen com un esdeveniment cultural de qualitat, que a més, potencia l’atractiu turístic de la Vall de Ribes i del Ripollès, i ho fa amb un tipus de cinema de valors i compromès.

El Palmarès

El Jurat del certamen, format per 9 persones que s’han organitzat en tres jurats diferents, el de llargmetratges documentals, format per Miquel Ruiz, Pere Alberó i Ramon Mussach; el de curtmetratges, format per Toni Cuadras, Núria Ibánez i Martí Porter, i el de fotografia, format per Aitor Fernández, Pablo Sancho i Jesús Montón, ha atorgat els següents premis i mencions.

Premi Gollut al Millor Llargmetratge documental a Fugir de l’Oblit, d’Abel Moreno. El documental ha aconseguit també el Premi Gollut del Públic. El film explica la vida d’en Pitu, un gironí que ha sobreviscut a tres camps de concentració i recorda la seva memòria a mesura, que la seva dona, malalta d’Alzheimer la perd.

Premi Gollut al Millor Curtmetratge de ficció a Norte, Javier García. El film narra la trobada entre un membre d’ETA i una de les seves víctimes, deu anys més tard a una presó.

Premi Gollut al Millor Curtmetratge documental Escola de Cinema de Barcelona (ECIB) a Melchor y otros miles, de Day Garcia.

Premi Gollut al Millor Reportatge de Fotoperiodisme DATECUENTA a Maternidad, de Patricia Bobillo.

Premi Miquel Porter i Moix a 17 Fouad Street, d’17 Fouad Street, d’Ahmed Nabil.

Els membres del jurat han atorgat les següents mencions:

1a menció especial a llargmetratge documental No estem sols, de Pere Joan Ventura, per transmetre la complexitat i diversitat dels moviments socials.

2a menció especial al curtmetratge Fish, de Saman Hosseinpuor.

3a menció especial al curtmetratge Graffiti, de Lluís Quilez Sala.

4a menció especial al reportatge de fotografia Metrología: momentos privados del colectivo, de Valentina Vacó.

El cineclub dels Amics del cinema de la Vall de Ribes han atorgat els següents premis honorífics:

Premi Gollut a la trajectòria en comunicació i audiovisual, a el Gran Wyoming

Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica, a Miquel Ruiz Avilés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa