Tornaveu
El Cor i l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans actuen dijous 28 de juliol al Palau de la Música Catalana

El programa del concert té un alt interès. La primera part, dedicada íntegrament a música d’autors catalans, inclourà la suite «Impressions camperoles» de Joaquim Serra i «Tres sonates» del pare Antoni Soler, transcrites per a orquestra per Ricard Lamote de Grignon. A la segona part, podrem sentir dues peces de Beethoven—l’obertura «Coriolà» i l’«Opferlied»—, l’himne «Hör mein Bitten, Herr» de Mendelssohn i el «Requiem für Mignon» de Schumann.

Aquesta serà la primera ocasió en què el recentment creat Cor Jove dels Països Catalans—nascut l’estiu del 2010 a Mallorca—actuarà al costat de l’OJIPC—en aquest cas, en formació d’orquestra de cambra—en un concert.

Valdrà la pena de pagar els 10 euros que val l’entrada, atès l’esforç que l’entitat Forum Musicae i els integrants de totes dues formacions han hagut de fer en un any ben difícil. La retirada absoluta de subvencions per part de la nova Generalitat de Catalunya i de les entitats comandades pel PP a les Illes Balears ha operat, però, un miracle. Amb l’únic suport del Palau de la Música (que cedeix el Petit Palau) i la Federació d’Entitats Corals de Catalunya (que es fa càrrec del cost del lloguer dels espais d’assaig), la trobada d’enguany ha estat possible. Possible, això sí, gràcies a la col·laboració totalment desinteressada de tots els participants en el projecte: joves músics, directors i professors, als quals se sumen aquest cop el pianista i director de cor, el valencià Francesc Valldecabres, que treballarà com a adjunt al director titular del Cor Jove dels Països Catalans, Esteve Nabona, i el violinista concertino lleidatà Joan Espina. Tots ells assumeixen personalment el cost de la seva participació en aquest any de dificultats econòmiques i, també, d’incomprensió institucional.

Sembla una ironia del destí que l’any del seu naixement, el 2004, l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans ja patís dificultats per part de l’organització del Fòrum de les Cultures, on actuà, quan el conseller actual de cultura de la Generalitat de Catalunya era regidor de cultura a l’Ajuntament de Barcelona. Una coincidència?

Com ja ha demostrat en les temporades anteriors, l’objectiu de l’OJIPC és recuperar el nostre patrimoni musical (ha interpretat, enregistrat i editat o impulsat l’edició d’obres inèdites d’Enric Morera, Eduard Toldrà, Jaume Pahissa o Jaume Mas Porcel) i aplegar joves músics procedents de totes les terres d’expressió catalana. Una tasca ben lloable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa