Tornaveu
El Cinema Catalunya de la Vall de Ribes renova projector i energies

Actualment la majoria de cinemes tenen projecció digital, és a dir, s’han abandonat els rotlles de pel·lícula física per ser substituïts pel sistema DCP (Digital Cinema Package), un format digital. A grans trets, les pel·lícules es troben sota el format d’arxius digitals, que per ser vistes necessiten uns projectors especials. Gràcies a aquest nou format s’ha eliminat el tremolor de la pantalla, i les pel·lícules han guanyat en definició i lluminositat, ara bé, la projecció en rotlle de cinta de 35mm també té la seva màgia.

Però per damunt d’aquestes qüestions, hi ha la més pragmàtica: el DCP és el sistema que s’ha imposat. I és per això que és una gran notícia que el Cinema Catalunya de la Vall de Ribes actualitza tecnològicament la sala amb un projector DCP. El Cinema Catalunya té un model interessant de gestió, ja que si bé l’Ajuntament de Ribes de Freser fa front a les despeses del local, és una associació, la dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes, qui des de fa set anys han assumit la gestió del cinema a base de treballs voluntaris dels mateixos socis i col·laboradors, els quals ja han invertit prop de 25.000 € en despeses de manteniment i subministres, uns recursos provinents de donacions i col·laboracions de socis. “Vam començar amb vuit amics i ara, en una població de 1.800 habitants, en som 370”, diu Joaquim Roqué, president dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes. El Cinema Catalunya era de gestió privada, però el 2008 va tancar. Va ser aleshores quan aquella petita associació, que ja existia fent activitats paral·leles al cinema, va plantejar a l’Ajuntament aquest model de gestió de col·laboració entre una entitat sense ànim de lucre i l’administració.

És precisament la suma dels esforços de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Ribes de Freser que, set anys després, quan la vida del cinema perillava pel fet de no poder projectar-hi pel·lícules en el nou format de DCP, s’han reunit els prop de 45.000 € que ha costat la renovació de la sala. “Sense aquest nou projector podíem continuar projectant pel·lícules, però se’n ressentia la qualitat i no podíem oferir pel·lícules més noves, cosa que no vol dir que ara només projectarem films nous, ja que seguirem amb sessions de cineclub per descobrir films antics i d’altres activitats”, resumeix Roqué, que valora molt positivament l’ajuda rebuda per al nou projector, ja que permet mantenir aquesta línia editorial del cinema, on els clàssics conviuen amb pel·lícules d’estrena i amb moltes activitats culturals que a la sala s’hi duen a terme. “Som una entitat sense ànim de lucre i la programació del Cinema Catalunya té una voluntat de servei públic, no persegueix el lucre, de manera que sense l’ajuda rebuda ens hauria costat molt de temps reunir fons pel nou projector”, explica Roqué.

El Cinema Catalunya, amb l’organització dels Amics de la Vall de Ribes, acull el Festival Gollut de cinema compromès, així com preveu ampliar la seva oferta cultural amb un festival de muntanya per als propers mesos. Ara bé, abans cal celebrar la renovació del projector: el dissabte 3 d’octubre, a les 19h, el Cinema Catalunya, en una sessió gratuïta i amb la presència com a padrina d’Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, projectarà amb el nou format DCP La invención de Hugo, de Martin Scorsese, un film que homenatja els pioners del cinema, aquells que com Méliès, considerant-lo un truc de màgia, van començar a desenvolupar el llenguatge que més de 100 anys després continua sent un motiu pel qual val la pena lluitar: el cinema.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Maria José Guasch a octubre 06, 2015 | 10:50
    Maria José Guasch octubre 06, 2015 | 10:50
    Moltes felicitats, amics del cinema de Ribes!!! Gràcies als que esteu al peu del canó sempre, aquest canó que tantes estones meravelloses ens ha fet passar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa