Tornaveu
El Centre d’Estudis del Baix Llobregat i Antoni-Lluís Carrió, premis RECERCAT 2014

El centre va néixer en un moment en què la comarca era de les més desintegrades culturalment de Catalunya i, en els seus quaranta anys d’història, ha contribuït activament a fer recerca històrica, cohesionar el territori des del punt de vista cívic i promocionar la comarca.Segons el jurat, “el Centre és un referent al territori amb una gran capacitat per construir consensos per fer d’espai aglutinador entre les institucions i la societat”.

Pel que fa a la modalitat personal, el Premi Recercat 2014 ha recaigut en la figura d’Antoni-Lluís Carrió, vocal del patronat, membre de la junta de la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana (CCEPC) i director de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta des de la seva creació l’any 1985, que va traspassar de manera sobtada el juny del 2013. El guardó al Centre el va recollir la seva presidenta Conxita Sánchez, mentre que el de la categoria individual el va recollir la vídua d’Antoni-Lluís Carrió, Pepa Gilabert.

El lliurament dels guardons va estar presidit al Palau de la Generalitat pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i pel tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana. Mascarell, sent membre ell mateix d’un centre d’estudis, va destacar la important tasca dels centres en la cohesió social a través del coneixement del país, subratllant la seva empremta en l’estudi i la posada en valor del patrimoni, que difícilment seria el que és sense la feina dels centres d’estudi. L’acte ha estat conduït per l’actor i doblador Jaume Comas i s’ha clos amb el recital “Desideri en el record. Any Desideri Lombarte” a càrrec de Josep Miquel Gràcia, de l’Associació Cultural del Matarranya.

Els Premis Recercat, guardons que volen reconèixer la tasca feta col·lectiva i individualment des dels centres d’estudi d’arreu dels territoris de parla catalana, són un dels actes destacats de la X Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana, Recercat, que es va celebrar el passat cap de setmana a l’Espai Arts Santa Mònica de Barcelona, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la CCEPC i l’Ajuntament amfitrió, amb la col·laboració especial de nou centres d’estudi barcelonins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa