Tornaveu
El Calendari de l’Ermità, per primera vegada en català

El Calendari de l’ermità és un almanac tradicional que surt a la venda cada any pels voltants del mes d’octubre amb informacions relatives a l’astronomia, l’agricultura i la cultura popular, tradicional, festiva i religiosa. Concretament, els principals continguts del calendari són les informacions astronòmiques, el santoral català i una exhaustiva guia de fires, mercats i festes majors que se celebren arreu de Catalunya durant tot l’any. Aquests continguts van acompanyats per diferents articles de caràcter divulgatiu sobre temes de ciència i astronomia i de cultura popular i tradicional, sense oblidar les recomanacions per a les sembres i plantacions del camp, de l’hort i de les herbes remeieres.

El Calendari de l’Ermità és considerat, avui a Catalunya, un dels darrers exponents d’una tradició editorial de calendaris populars que arrencà amb força a la segona meitat del segle XIX. Un calendari que ja compta amb 140 anys de publicació ininterrompuda, una sòlida trajectòria que fa que sigui considerat part del patrimoni etnogràfic català.

Fins ara, però, no estava disponible en la nostra llengua. Edicions Morera ha pres la iniciativa i ha editat, aprofitant que aquest any es compleixen 140 anys de l’edició anual ininterrompuda del popular Calendario del Ermitaño de los Pirineos, una versió en català i en castellà d’aquest calendari.

Les novetats d’aquest exemplar extraordinari se centren en continguts vinculats al món de les pràctiques agrícoles, i les aplicacions i cures de les herbes remeieres, a càrrec del frare caputxí Valentí Serra de Manresa, que hi col·labora aportant tota la seva experiència en la matèria, recopilant dades com a arxiver del Convent dels Caputxins de Sarrià de Barcelona.

La publicació també destaca com a única per ser la compilació d’informació més extensa i l’agenda més completa de les festes majors de Catalunya i Andorra, fruit de l’intensiu treball de recerca de l’editor Norbert Tomàs. Una tasca acumulada i actualitzada que també serveix per a poder oferir una acurada revisió del Santoral català.

Les versions d’El Calendari de l’Ermità 2016 en català i en castellà són els dos primers títols amb els quals s’estrena la Col·lecció l’Ermità, que pretén aglutinar publicacions al voltant de temàtiques relacionades amb la cultura tradicional i popular catalana, amb esperit funcional i col·leccionable.

En aquest sentit, neix la publicació Cuinar en temps de crisi, un receptari de Fra Valentí Serra, que presenta un recull d’experiències gastronòmiques basades en les tradicions culinàries conventuals. L’objectiu és ser una eina de profit tot aportant consells sobre cuina econòmica d’hortalisses i verdures, carn i aviram o peixos i salaons en dies d’abstinència. A més, també hi ha un apartat de receptes per a les festivitats, centrades en les begudes i les postres.

El proper dimarts 20 d’octubre a les 18h a l’auditori del CSIC a Barcelona es presentarà la nova edició en català del calendari de l’ermità.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa