Tornaveu
El barri de Gràcia homenatja les víctimes dels atemptats

El barri de Gràcia ha convertit el 21 d’agost en una jornada on la cultura popular, a través dels seus actes, ha homenatjat les víctimes dels atemptats terroristes. La colla dels Castellers de Gràcia amb l’emblema #Sensepor han dut a terme la seva diada castellera, acompanyada d’un seguit d’activitats a la plaça de la Vila de Gràcia. De manera que la jornada ha esdevingut un reconeixement a les víctimes i al crit de la ciutadania “No tinc por”, amb la participació de més de trenta-cinc colles d’arreu de Catalunya.

Qui hagi passejat aquests dies després del fatídic 17 d’agost haurà trobat crespons negres a l’entrada de cadascun dels carrers guarnits de la festa major de Gràcia. Han estat les festes que commemoren els 200 anys de tradició, i malauradament els atemptats terroristes han comportat l’anul·lació dels actes més multitudinaris com ara concerts o actes tan característics com la baixada del pilar casteller caminant de la plaça del Sol a la de la Vila (prevista pel 18 agost) o l’habitual diada castellera, prevista per a l’endemà.

Precisament aquests dos actes s’han reprogramat i han format part de la jornada #Sensepor, a la plaça de la Vila, espai que durant les festes està gestionat pels pels Castellers de Gràcia, el guarnit del qual aquests dies ha fet referència a tot un monument literari a la tolerància i la imaginació, El Petit Príncep. “Des del respecte i homenatge a les víctimes hem reprogramat els actes previstos per dur-los a terme dilluns 21 d’agost, com ara la diada castellera, per la qual vam fer una crida a diferents colles d’arreu de Catalunya per tal que vinguessin per aixecar un pilar simbòlic”, exposa Roger Gispert, relacions públiques dels Castellers de Gràcia i expresident de la colla.

El resultat ha estat 14 pilars aixecats amb el cartell #Sensepor i un total de representants de 35 colles castelleres, que han volgut ser-hi per mostrar el seu suport i homenatge. “Estem emocionats, ja que la proposta va ser improvisada un cop vam conèixer que el dia 21 podíem fer actes. Moltes colles estan de vacances, però s’hi han volcat i en menys de 24 hores ens hem orgaitzat per mostrar que el món casteller és sensible al dolor”, exposa Gispert, sobre una convocatòria que es va fer a través de xarxes socials com Facebook, Twitter o per mitjà de missatges de telèfon mòbil.

L’acte va començar amb un taller de sardanes a les 18h i un torneig de futis, els quals van donar pas a les 19.45h a la baixada del pilar caminant, i a la diada castellera, i a les 23.45h va ser el torn del concert de Pastorets Rock, formació habitual en les festes de Gràcia. També les colles de diables i bestiari festiu del barri de Gràcia es van sumar a la jornada a la plaça de la Vila de Gràcia i a les 22h del vespre van fer una encesa simbòlica amb la lectura d’un manifest. Una reacció respectuosa en unes colles que van haver d’anul·lar el seu habitual correfoc.

“Heu fet plorar la festa”

Organitzada per la Fundació Festa Major de Gràcia, la lectura del repartiment dels premis als carrers guarnits també s’ha celebrat dilluns 21 d’agost, al matí. L’acte, tota una institució entre els veïns que durant setmanes han guarnit els seus carrers i esperen conèixer la classificació, havia de celebrar-se el mateix 17 d’agost a la tarda, quan el coneixement de l’atemptat a les Rambles de Catalunya, pels volts de les 17h, va anul·lar-lo. Finalment, el veredicte del jurat s’ha celebrat el dia 21 d’agost amb la lectura del poema Heu fet plorar la festa, escrit per Josep Fornés, director del Museu Etnològic i un dels patrons de la Fundació Festa Major de Gràcia, i que ha llegit Carla Carbonell, presidenta de la fundació, dins del seu discurs. La lectura del repartiment de premis ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els regidors del barri.

A continuació, us oferim el poema de Josep Fornés:

Heu fet plorar la festa

Heu fet plorar la festa.

Heu fet plorar la Rosa de Foc.

Heu fet plorar la nostra Gitaneta.

Heu fet mal a la gent que estimem, la nostra gent, la bona gent.
Són gent que venia de vacances, són gent treballadora.
No són forasters, són els nostres convidats, són dels nostres.
També vosaltres sou gent, però sou mala gent.
La vostra maldat l’alimenten l’odi, la por i la ignorància.
Nosaltres coneixem la por, però tenim el valor de saber-la vèncer.
El coneixement venç la ignorància.
La bondat venç l’odi.
No caurem en el vostre engany, no odiarem la bona gent, vingui d’on vingui, parli com parli, pensi com pensi, o cregui en el que vulgui creure.
Impedirem qualsevol actitud d’odi, de xenofòbia i de racisme dels ignorants i dels malvats que pugui haver entre els qui tinguem aprop.
Estimarem, viurem la vida amb felicitat i serem lliures.
Perquè no tenim por!

Josep Fornés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa