Tornaveu
El Ball d’Espases tornarà a Cervera 300 anys després

Prohibit per la monarquia borbònica després de la desfeta del 1714, el ball d’espases està documentat a casa nostra des del segle XV en moltes ciutats. Però des de la seva desaparició per decret que cap vila catalana no l’ha recuperat totalment. Fins ara, que un grup de joves de Cervera han anunciat que el ball d’espases tornarà a aquesta ciutat per la Festa Major del Sant Crist de setembre.

Però la proposta d’aquests joves cerverins no és fruit de la improvisació, sinó el resultat de més de dos anys d’estudis. Assessorats per Àngel Vallverdú, expert en danses festives, han realitzat una recerca exhaustiva per reintroduir la dansa basant-se en la documentació cerverina i catalana existent. L’estudi els ha permès constatar que el Ball d’Espases de Cervera, datat el 1411, és el més antic de Catalunya, així com un dels més antics del món. A més, l’estudi exposa que el ball cerverí va ser l’últim a desaparèixer al Principat arran de les prohibicions borbòniques desprès de la Guerra de Successió (1701-1714), i es va mantenir viu fins el 1724. Properament, els impulsors del projecte posaran en marxa una campanya de micromecenatge per sufragar el cost de les espases i dels vestits.

Com Cervera, Tarragona, Reus i Tortosa apareixen com a ciutats de referència en el Ball d’Espases, però també se’n perd la pista amb l’arribada del es tropes borbòniques a Catalunya a partir del 1714. En altres territoris com l’Aragó, Astúries, Euskadi, Castella, Galícia o la Rioja, encara conserven els balls d’espases. A Osca, per exemple, la danza de espadas o el degollau té una presència molt notable en festes populars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa