Tornaveu
Com representar la Patum amb figures de Playmobil?

ClickPatum, l’exposició que representa la Patum de Berga, arriba a Barcelona, a l’Orfeó Martinenc, del 17 al 27 de setembre.

Oriol Camprubí ha unit la seva passió per la Patum i pels Playmobils amb l’exposició ClickPatum, que mostra deu diorames que recreen els moments més representatius de la Patum, amb tot luxe de detalls. La Patum de Berga presenta deu comparses, que l’exposició reprodueix amb gran fidelitat: el Tabal, els Turcs i Cavallets, les Maces, les Guites, l’Àliga, els Nans vells, els Gegants, els Nans nous, els Plens i els Músics.

“L’objectiu ha estat customitzar tots els clicks, però emprant-hi el màxim nombre de peces del catàleg de Playmòbil”, explica Oriol Camprubí, ànima del projecte. I com s’ha pogut traslladar un gegant, un nan o la guita de la Patum a l’univers Playmobil? “Teníem clar que volíem fer servir el mínim de guix i no usar peces que no fossin Playmobil, respectar al màxim la marca, per això, el cap del gegant el vam fer digitalitzant un cap d’una figureta, un cop fet, vam ampliar el seu cap amb programes de disseny, i a partir d’aquí amb una impressora 3D vam obtenir el cap, que segueix el patró del Playmobil original però amb la proporció que ha de tenir un gegant o un nan; la guita l’hem construït agafant una figura d’hipopòtam de Playmobil i customitzant-la”, explica Camprubí d’un procés que ha trigat més de dos anys i on hi ha col·laborat cinc persones. El resultat és que la fidelitat a les peces Playmobil aconsegueix que l’exposició tingui una cohesió creativa, que la fa molt atractiva, i on s’hi han emprat més de 2.500 clicks, nom que reben les figuretes de Playmobil.

A més, és una exposició entretinguda, ja que a més de recrear les comparses, els diorames tenen detalls divertits: es pot veure clicks que fan fotos, o un altre que busca una sandàlia que ha perdut… En definitiva, s’ha fet l’esforç de representar escenes que es donen cada juny per la Patum, amb l’afegit que cada diorama incorpora un personatge que desentona. Això permet que el públic més jove s’ho passi bé a l’exposició, ja que si troben el click que no pinta res de cadascun dels diorames, opten a un premi, que és un lot de joguines Playmobil.

“L’exposició té la voluntat d’apropar el món de la Patum als més petits de la casa”, resumeix Camprubí, que pretén ampliar per a l’any que ve l’exposició amb 4 diorames més, per exhibir-se l’any que ve per aquestes dates a Berga. Entre els nous, hi haurà un diorama dedicat a la Mare de Déu de Queralt, que l’any que ve celebrarà el centenari de la seva coronació, i per això, fet inèdit, se celebrarà una patum pels volts de setembre, a més de l’habitual que es du a terme pel Corpus.

Abans però, els deu diorames actuals de l’exposició ClickPatum prometen una bona estona de contemplació als visitants de l’exposició l’Orfeó Martinenc (Avinguda Meridiana, 97, Barcelona), l’entrada de la qual és una aportació de tres euros, i gratuïta pels menors de 6 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa