«La crisi econòmica ens ha arribat amb una velocitat inèdita», es deia el setembre del 2008 a l’editorial del butlletí del Centre d’Estudis del Baix Llobregat i es recorda a l’edició d’enguany. «Dos anys i mig més tard, plenament immersos en aquella crisi que aleshores només començàvem a intuir, no ens queda més remei que fer una profunda reflexió sobre les possibilitats de finançament del CECBLL.»
Així es planteja aquest Centre la qüestió de la recerca de finançament de la seva estructura i la seva activitat, que va plantejar a la seva darrera assemblea, com a tema clau sobre el qual hi va haver diverses intervencions i aportacions i es va obrir un procés de deliberació i plantejament d’implicacions per a obrir la base social. «Perquè en un moment com el que estem vivint», afegeix el text, «en què totes les administracions han d’ajustar els pressupostos d’una manera rigorosa, els projectes, activitats i publicacions que es tiren endavant des del Centre d’Estudis no poden dependre gairebé en exclusiva de les subvencions. Amb aquesta intenció, des de la Junta es va nomenar una comissió per a estudiar a fons les possibilitats d’aconseguir incrementar el nombre d’associats i per a dinamitzar aquest creixement de la massa social. I van sortir un parell o tres de propostes que, en definitiva, no feien més que posar de manifest allò que es obvi: si ens agrada aprofitar els serveis culturals que ens ofereix el CECBLL i considerem que són adequats i vàlids per als nostres interessos, si en som usuaris o consumidors, si fins i tot col·laborem en algun dels seus projectes, no és lògic pensar que hem de fer l’esforç de participar-hi també com a membres associats?»
Amb aquestes argumentacions es fa una crida a persones i entitats i se’n busca la implicació per a fer possible «continuar endavant». El centre d’estudis que impulsà sobretot l’historiador Jaume Codina, a qui recentment se li va retre un merescut homenatge, ja havia cercat molt abans fons de finançament i havia aconseguit la declaració d’entitat d’utilitat pública que desgrava part de les quotes dels associats. També té signats convenis de col·laboració amb els 29 ajuntaments de la comarca, com consta en el butlletí, que també explota algunes fonts de publicitat. Tot plegat possibilita una edició de dotze pàgines A4 a tot color, que són trameses via digital al conjunt dels associats. Fets que, juntament amb altres, demostren que no s’ha esperat al darrer moment per a plantejar el problema. S’ha creat una comissió que l’analitza atentament buscant alternatives. Explicar-ho ha semblat un bon exemple de gestió i una manera de deixar constància que la crisi ha entrat de ple en el món associatiu. La resta dels continguts de l’edició, una bona crònica de l’activitat de l’entitat, els podeu trobar a www.cecbll.cat.