Tornaveu
Catalunya Nord necessita rebre tot TVC

A Catalunya Nord la llengua catalana pateix per falta de protecció. El català hi és encara usat, però sense cap llei que li garanteixi el més mínim dret, la llengua pròpia se troba a davant d’una situació més que preocupant, la seua absència a l’espai públic accelera la descatalanització de la població.

La televisió hauria de ser un dels mitjans que faci arribar la llengua pròpia a totes les llars nord-catalanes. L’ideal seria de tenir una televisió local i rebre TVC que jugaria el paper de televisió Nacional. Malgrat les promeses i declaracions d’intencions de les institucions nord-catalanes veiem que una televisió catalana local no serà per demà. Tanmateix la possibilitat de rebre TVC és real i depèn d’una voluntat política.

Quan s’ha creat TV3, tot seguit catalans del nord n’han demanat la recepció i gràcies a polítics i funcionaris nacionalment conscients, part de Catalunya Nord ha pogut gaudir de TV3, més tard del C33 i avui del 3/24 i del K3.

Notarem que sense cap necessitat d’una demanda formal de la societat civil, els francesos han enviat els seus canals a les comarques del nord de Catalunya i que els espanyols han emès les seues freqüències a Catalunya Nord imposant uns i altres els seus idiomes en territoris on són del tot estrangers.

Abans de final d’any els estats francès i espanyol firmaran un acord per a intercanviar canals de televisió, aquest acord oficialitzarà finalment aquests intercanvis fins ara fora de tot reglament.

Quina serà la situació per Catalunya Nord?

Avui la recepció dels canals de TVC és doblament parcial; és parcial, per una banda, ja que només rebem 4 dels canals de la televisió de Catalunya, i és parcial, a més, ja que aquests canals són enviats amb una potència massa feble per a arribar a un màxim de llars.

Tenim la necessitat imperiosa de rebre tota la TDT catalana i amb la millor qualitat. Aquesta necessitat ha de ser reconeguda i acceptada pels estats que gestionen les ones i els drets d’utilitzar-les.

Pensem que la Generalitat de Catalunya ha d’exigir de Madrid el dret d’emetre la seua producció televisiva arreu dels Països Catalans i per descomptat a Catalunya Nord.
Vos invitem a adherir-vos a la campanya VOLEM TOTA LA TDT CATALANA I AMB LA MILLOR QUALITAT!

Comentaris

  1. Icona del comentari de: David a novembre 03, 2011 | 16:53
    David novembre 03, 2011 | 16:53
    Catalunya Nord necessita torna a ser Catalunya, sense adjectius.
  2. Icona del comentari de: Ll. B. a desembre 09, 2011 | 18:59
    Ll. B. desembre 09, 2011 | 18:59
    No sé si coneixeu Madrid. En tot cas imagineu-vos que és igual que París. Si fan una reunió possat a tremolar. No serà per ampliar la possibilitat de que gent de nous territoris pugui gaudir d'una nova televisió en una altra llengua. Problament estant buscant l'argument per a que TVC no es pugui veure en lloc de la Catalunya Nord. Això si sota l'excusa de que necessiten precisament aquella freqüencia per al seu intercanvi. No vull ser pessimista però no seria la primera vegada que passa una cosa semblant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa