Tornaveu
Carallots de sentiment, Castellers de Sant Vicenç per imperatiu

“L’assemblea de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha decidit que allò que la Colla Castellera Carallots de Sant Vicenç dels Horts s’ha guanyat a les places i a nivell social, no era suficient per ser una colla de ple dret, tenint en compte un protocol d’accés que regula el nom de les colles per entrar-hi. Els Carallots acatem la decisió per imperatiu legal, i ens direm Colla Castellera Carallots de Sant Vicenç per poder incorporar-nos a la Coordinadora, però tornarem a assajar, tornarem a esforçar-nos i tornarem a portar aquest castell a plaça, per què creiem que tenim el dret d’autodenominar-nos”. Amb aquesta nitidesa, els Carallots de Sant Vicenç dels Horts, una colla sorgida fa poc més d’un any en aquesta població del Baix Llobregat feia públic que renuncia al seu nom per poder formar part de la Coordinadora, sense la qual no pot accedir ni tan sols a una assegurança per als membres de la seva colla. O acaten els seus criteris, o queden arraconats totalment. De fet, els membres de la Colla Carallots van votar en un referèndum divendres 4 d’abril sotmetre’s a la disciplina de la CCCC com a única manera de poder subsistir temporalment, però no renunciaran al seu nom original. Només el faran desaparèixer en els registres oficials.

Amb el nom sense cap referència a Carallots, s’integrarà a la coordinadora.

Però la justificació d’aquest periple té alguns punts prou dubtosos i, sobretot, ha provocat una desil·lusió molt gran en aquests castellers novells, que han vist com la Coordinadora aglutina tot el poder organitzatiu sense deixar marge. La polèmica saltava al gran públic quan Quim Monzó publicava una columna a La Vanguardia explicant el cas dels Carallots de Sant Vicenç, que havien vist vetat el seu ingrés a la Coordinadora perquè “Carallot” és un nom malsonant que no garanteix la bona imatge del fet casteller.

Tornaveu ha parlat amb la Coordinadora, que argumenta que “ja vam advertir fa un any la colla que havia de canviar el seu nom si volia ingressar com a membre de ple dret a la coordinadora, però no ho han fet i van topar amb el no. Un no legitimat, perquè els protocols d’accés a la CCCC es van aprovar per majoria absoluta”. I quins són aquests criteris? “Els noms de les colles noves han de preservar la bona imatge del món casteller, i han de respondre als criteris que sempre s’han fet servir per batejar les colles, amb paraules com castellers, colla, xiquets, joves, nois, paraules que tinguin a veure amb la població, etc. Però Carallots no té res a veure amb Sant Vicenç dels Horts”, expliquen fonts de la Coordinadora.

Sigui com sigui, la Colla Castellera –Carallots– de Sant Vicenç dels Horts no està disposada a perdre la il·lusió per una qüestió de burocràcia o de control d’una entitat que té tot el poder davant de l’administració i les companyies asseguradores, tothom podrà seguir anomenant-los Carallots. I així serà, perquè, al cap i a la fi, intentar canviar un sentiment no és fàcil. Ho poden fer en un registre de colles, però mai al carrer.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pere-Joan a abril 18, 2014 | 10:16
  Pere-Joan abril 18, 2014 | 10:16
  Si no ho veig no ho crec, rebutjar una colla a la coordinadora perquè té un nom "malsonant". I què vol dir malsonant? no trobeu que es tracta d'una apreciació molt subjectiva? aquest país més que mai necessita sumar, i la veritat és que portin el nom que portin això és el que hauria de prevaldre. Jo ara mateix en prendré un carajillo o un cigaló, soni com soni em donarà forces per aguantar algunes, com deia Josep Pla; collonades.
 2. Icona del comentari de: Jaume Pérez a abril 22, 2014 | 18:15
  Jaume Pérez abril 22, 2014 | 18:15
  Dons jo trobo bé que el món casteller és protegeixi, amb un reglament com cal, i així veiem una vestimenta adequada, un comportament com cal a les places, etc Altres agrupacions haurien de aprendre.
 3. Icona del comentari de: carles cabrelles aleixandre a abril 25, 2014 | 06:49
  carles cabrelles aleixandre abril 25, 2014 | 06:49
  Tinc 69 anys i aixo de "carallot" a la meva infantesa era usat mes aviat amb un to afectiu, venia a ser com "murri, ximplet ..." a mi m'ho havia dit gent de la qual em sentia estimat. Aixi que tambe trobo es una autentica "collonada" de un puritanisme carrinclo el voler-ho prohibir.
 4. Icona del comentari de: Oriol a abril 25, 2014 | 16:36
  Oriol abril 25, 2014 | 16:36
  Quina carallotada aquests de la coordinadora...
 5. Icona del comentari de: Maria Montserrat a abril 25, 2014 | 17:49
  Maria Montserrat abril 25, 2014 | 17:49
 6. Icona del comentari de: Barretí a abril 25, 2014 | 18:21
  Barretí abril 25, 2014 | 18:21
  Bé hi ha Bordegassos d'algun lloc, que sona tant "malament" com Carallots. Aquesta prohibició no té sentit, i és a més arbitrària
 7. Icona del comentari de: Barretí a abril 25, 2014 | 18:24
  Barretí abril 25, 2014 | 18:24
  Ben mirat, els de la coordinadora podrien muntar una altra colla: "Els Tiquismiquis de la CCCC"
 8. Icona del comentari de: Ignasi P. a maig 09, 2014 | 10:32
  Ignasi P. maig 09, 2014 | 10:32
  És impresentable que una gent nouvinguda al món dels castells com aquests de Sant Feliu hagin mantingut aquest pols amb tot el món casteller. Feia just un any s'havia reglamentat com havien de ser els noms de les colles justament per preservar la essència dels castells. Aquesta aprovació es va prendre per UNANIMITAT en assemblea on es van reunir totes les colles. Els castells no són xirigotes, encara que alguns sembla que ho pensin. Al món casteller ens van reconèixer patrimoni immaterial de la humanitat per part de la UNESCO per preservar una tradició centenària. Preservar i estimar vol dir respectar els orígens, i aquesta gent amb fums de Sant Feliu, sembla que això del respecte no els queda prou clar. La meva queixa als dirigents d'aquesta colla de malcriats que han pretès entrar en un club imposant les seves normes. Nois, si no esteu disposats a acceptar les normes, què hi feu aquí dins? Actueu al marge, poseu-vos pantalons roses, inventeu-vos noves figures inexistents, acompanyeu la pujada amb bongos i panderetes, poseu publicitat a la camisa (si és que voleu portar camisa), elimineu la faixa i poseu-vos un cucurutxu al cap... feu el que volgueu, però deixeu en pau al món casteller. Però qui s'han pensat que són, aquests impresentables?
 9. Icona del comentari de: Ignasi P. a maig 09, 2014 | 11:16
  Ignasi P. maig 09, 2014 | 11:16
  He dit Sant Feliu i volia dir de Sant Vicenç. Demano excuses a la gent de Sant Feliu per la confusió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa