Tornaveu
Barcelona reivindica la cultura popular per la capital de la sardana

Un acte protocol·lari obert al públic serà el punt de partida del projecte que aposta per la promoció de la sardana, i que aspira a ser un punt de referència de la dansa catalana. Víctor Sallés, coordinador de la iniciativa, inaugurarà el dissabte 8 de març l’acte de proclamació amb la lectura de l’acta de nomenament al Fossar de les Moreres (11.30h), i donarà pas al lliurament de la bandera de la capitalitat: l’Excm. Sr. Xavier Trias, alcalde de Barcelona, rebrà el relleu de l’alcalde d’Arenys de Munt, Il·lm. Sr. Joan Rabasseda.

L’acte institucional inclourà, també, la lectura del pregó de l’escriptor Màrius Serra (11.35h) i la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya a càrrec de la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona (11.55h). L’acte de proclamació finalitzarà amb una ballada de sardanes a la placeta de Montcada, en el decurs de la qual es donaran a conèixer els premis Capital de la Sardana 2013, que reconeixen la tasca de persones i institucions en favor de la música i la dansa nacional.

Festa oberta i per a tots els públics

La celebració continuarà a la tarda a l’Avinguda de la Catedral, que donarà la benvinguda a propostes noves i arriscades al voltant de la cobla i la sardana pensades per a tots els públics: destaquen l’actuació de Jaume Barri i la cobla Xica per als més petits, i l’estrena absoluta del concert del grup de pop-rock Macedònia amb la cobla Els Lluïsos de Taradell.

L’espectacle inaugural de la capitalitat serà “La cultura és… nostra!”, on hi predran part més de 400 actuants de la cultura popular, entre ells 9 esbarts de Barcelona, 7 colles sardanistes, els Geganters del Pi, la Colla Castellera de la Sagrada Família i amb la col·laboració de la companyia Comediants. Un espectacle dissenyat i dirigit per Montse Colomé, amb música de Marcel Casellas, que interpretarà la Cobla Catalana dels Sons Essencials i la Cobla per la Independència, una formació d’un centenar de músics. Paral·lelament, durant tot el dissabte, a l’espai del Carrer dels Arcs i fins l’Avinguda de la catedral, la Federació Catalana de Catifaires construirà una monumental catifa de flors.

La Santa Espina, el plat fort de la inauguració

La inauguració oficial de la capitalitat culminarà amb la reestrena de la rondalla –teatre líric català- La Santa Espina en versió concert, que esdevindrà el millor pòrtic d’una capitalitat que ja festeja el Tricentenari dels fets del 1714. L’obra, estrenada per primer cop l’any 1907 al Teatre Principal de Barcelona i representada per primera vegada d’ençà de l’edició de la primera funció crítica de l’obra l’any 2011, tindrà lloc el 15 de març a les 21h al Barcelona Teatre Musical. L’obra serà interpretada per l’Orquestra Simfònica del Vallès sota la batuta del Rubén Gimeno i la coral Polifònica de Vilafranca. Els tres rols principals de l’obra estaran interpretats per grans solistes vocals: la mezzosoprano terrassenca Anna Alàs, el tenor David Alegret i el baríton Enric Martínez-Castignani. La narració de l’espectacle anirà a càrrec de l’actriu Vicky Peña.

Un any ple d’activitats

Barcelona iniciarà al març un programa d’activitats que s’allargarà fins el febrer de 2015. A banda de les activitats de vessant més institucional que tindran lloc durant les jornades inaugurals, destaquen els concerts de diverses cobles, conferències i debats amb l’objectiu de promoure i donar valor a la sardana, la inauguració de l’exposició Vicenç Bou i d’Arxius del Fons de la Biblioteca de Catalunya, i la presentació d’un llibre de Jesús Ventura, així com la presència d’activitats en el marc de les festes locals. Més d’una vintena d’actes extraordinaris se sumaran a la pròpia activitat sardanista organitzada a

la ciutat de Barcelona, situant el nombre total d’activitats programades dins els dotze mesos de durada de la capitalitat a l’entorn d’un centenar.

Amb tot plegat, les entitats impulsores (la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular) busquen potenciar les possibilitats artístiques, lúdiques, participatives i integradores vinculades al món de la sardana i el coblisme actuals.

Més informació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa