Tornaveu
Ballar el Moro, danses festives de moros i cristians a la mediterrània occidental

Dins els actes programats en el II Congrés Internacional de Balls Parlats, celebrat el 24, 25 i 26 de Juny a Tarragona, va presentar-se Ballar el Moro, Danses festives de Moros i Cristians a la Mediterania Occidental, una exposició que de manera entenedora ens apropa al moro mític, al moro folklòric i al memoricidi que ha experimentat aquesta figura.

L’exposició demostra que ballar el moro és una activitat festiva ancestral que avui dia encara perdura en la cultura de moltes poblacions, especialment les de parla catalana de la Mediterrània occidental. L’exposició recupera de la memòria aquesta tradició i l’analitza a través de diversos documents i fotografies entre els quals es barregen elements polítics, religiosos, ètnics, socials i culturals.

Les documentacions aportades obren noves vies d’exploració i aporten nous criteris pel que fa a una aproximació a les manifestacions festives on el moro hi té un paper rellevant. Alhora fa repensar la perspectiva amb que fins ara s’havien abordat els estudis d’entremesos festius, com els de la imatgeria.

L’exposició ha estat possible gràcies a les investigacions i textos de Raül Sanchis Francés i a la coordinació entre l’Associació Cultural Joan Amades i el Museu Etnològic de Barcelona. De la producció se n’ha fet càrrec l’Ajuntament de Barcelona i ha rebut el suport del Departament de Filologia Catalana, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, la Diputació de Tarragona i les Cases de la Festa. Es preveu que posteriorment l’exposició s’estreni a Barcelona i viatgi a d’altres poblacions del territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa