Tornaveu
Atacar el català és atemptar contra la vida del poble
En pocs dies han passat moltes coses llargues d’enumerar i prou conegudes. La sensació general és que el clima d’entesa amb Madrid i el seu partit hegemònic es va enrarint i cada vegada és més dificultós d’establir un diàleg que sigui realment entre iguals i no entre qui mana i qui no té més remei que obeir, un diàleg que no generi crispació, ni a priori. La darrera mostra, i potser la més punyent perquè afecta directament la llengua, és la modificació de la llei d’educació.

La llengua és el patrimoni principal de Catalunya, és la seva senya d’identitat primordial, allò que més estimem, i al voltant de la qual hi ha un consens àmpliament majoritari. L’hem guardat com un tresor valiosíssim al llarg dels segles i ara està en greu perill si no hi posem remei. Un remei contundent i ràpid. No podem deixar que s’esllangueixi i perdi brillantor com en el temps del franquisme. Hem de continuar fent tots els esforços que calguin per mantenir el seu nivell de coneixement actual i encara millorar-lo, perquè hi ha immigrants que se’n desentenen i catalans de sempre que no la conreen degudament. Cal fer-la una llengua útil, necessària per a buscar feina, utilitzant-la al treball en les relacions amb companys i companyes, en les notes internes i en els albarans i les factures de la clientela. Una llengua útil per aprendre a les universitats, fent-la servir en els treballs i en les relacions entre el professorat i l’alumnat, de manera que l’ambient a les aules sigui totalment català. Eina de relació al carrer, a la festa amb els amics i amigues, a les xarxes de comunicació. A les agrupacions, confraries, institucions, etcètera, on quan apareix algú parlant una altra llengua –encara que sigui l’enxaneta– ens expressem inevitablement en la llengua que se’ns imposa sense miraments. No diguem a l’escola bàsica, lloc de l’aprenentatge primer i principal. Si aquí manca, ens mancarà durant una o més generacions que tornaran a desprestigiar la nostra llengua amb un ús sense cap projecció, només endèmic i caduc, amb una manera de parlar depauperada per tantes batalles, riota dels nostres veïns més propers.

No deixem que això passi i posem-nos dempeus per a la batalla.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Piua a desembre 17, 2012 | 08:21
  Piua desembre 17, 2012 | 08:21
  Un article d'una aniga nostre.
 2. Icona del comentari de: Pilar Porcel i Omar a desembre 17, 2012 | 08:51
  Pilar Porcel i Omar desembre 17, 2012 | 08:51
  Tota la manera de fer del ministre Wert, la resposta callada del President del Govern Español i els comentaris constants i poc afortunats de la senyora Sanchez-Camacho manifesten d'una manera clara i inequívoca que l'afany imperialista de l'estat es manté ferm i que el dret de conquesta s'ha de defensar al preu que sigui. No és possible parlar d'igual a igual per que no estem en les mateixes condicions. La confrontació és un fet i ens urgeix trobar estratègies per guanyar una guerra que els catalans no donem per acabada.
 3. Icona del comentari de: Ramon a desembre 21, 2012 | 18:19
  Ramon desembre 21, 2012 | 18:19
  Ara més que mai, el català llengua vehicular! http://www.youtube.com/watch?v=GRuhUc_-lP4

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa