Tornaveu
Arenys de Munt inicià la Capitalitat de la Sardana amb un espectacle aeri

A les 20h., la Plaça de l’Església fou l’escenari de l’espectacle inaugural ‘Sardana universal’ en què, entre d’altres elements, es pogué veure per primera vegada a Catalunya, la performance d’una sardana aèria, ballada per 12 joves dansaires de la colla sardanista Xàldiga de Barcelona, a 30 metres d’alçada. Aquest espectacle el van estrenar el passat mes d’agost a Budapest en el marc del 25è Aplec Internacional.

Amb motiu de la proclamació, es varen fer públics els guanyadors dels Premis Capital de la Sardana 2013 i les medalles honorífiques.

Medalla al Mèrit Sardanista, a Jordi Fort i Font, de Cornellà de Llobregat, per la seva tasca en favor de la sardana com a membre del Foment de la Sardana de Cornellà, fundador i directiu dels Amics de la Sardana de Cornellà, creador i conductor durant més de 25 anys del programa Nostra Dansa a Ràdio Cornellà i el seu treball d’ensenyament de sardanes als socis de l’ONCE.

Medalla al Mèrit Musical, a Francesc Cassú i Jordi, de Girona, per la seva aportació a la música per a cobla com a director de la Principal de La Bisbal, com a compositor de nombroses sardanes i obres per a cobla i per a d’altres formacions i per la tasca pedagògica desenvolupada des del Departament de Música Tradicional del Conservatori de Girona.

Medalla el Mèrit de la Dansa Catalana, a Maria Rosa Alonso i Solanes, de Barcelona, per la seva tasca a l’Esbart Català de Dansaires com a dansaire i en càrrecs directius, per la seva activitat divulgadora en àmbits diversos de la dansa catalana i també com a compositora de sardanes,

Pel que fa als Premis, els guardonats són:

a la categoria Dedicació, Antonieta Tella, d’Agramunt, per la seva activitat durant més de 40 anys com a dansaire i creadora de noves colles, per la seva tasca a la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, en els cursos del Pla Saltem i Ballem i com a impulsora del programa de sardanes ‘Introit’ a ràdio Sió Agramunt.

a la categoria Continuïtat, la cobla La Principal de la Bisbal pels seus 125 anys; la cobla La Selvatana, pels seus 100 anys; l’Agrupació sardanista ASERT, de Terrassa, pels seus 50 anys; i la colla Sol Ixent, de Vilanova de Bellpuig, pels seus 50 anys.

a la categoria de Mitjans Audiovisuals, al diari digital Nació LaFlama, del Grup Nació Digital, per convertir-se en un mitjà d’informació sardanista i de la cultura tradicional catalana que permet integrar les activitats tradicionals destacades dins del corpusinformatiu diari, així com per estimular el debat sobre aquestes expressions culturals per mitjà dels bitllets d’opinió dels seus col·laboradors.

a la categoria de Promoció i Difusió, Berta Bachs, de Sabadell, pel seu projecte de disseny i comercialització de la baralla de cartes catalanes, en què un dels seus colls és la sardana. Es premia també el grup de música Macedònia, pel seu senzill ‘Ballen’, de temàtica sardanista, que permet fer arribar als joves el món de la sardana i les colles de competició.

a la categoria d’Iniciatives Renovadores, Eva Martínez i Carrasco, de Vilassar de Dalt, pel projecte SardaTIC, una iniciativa que vol donar a conèixer la sardana i la cobla als alumnes d’Educació Primària a través de les noves tecnologies i la interacció mútua. Igualment, es premia el projecte Revesses.cat, per aprofitar també les noves tecnologies per organitzar un curs d’ensenyament de sardanes revesses telemàticament i l’organització del I Campionat Virtual de Sardanes Revesses, amb la intenció de difondre aquesta peculiar modalitat sardanista, especialment entre els joves.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: lola olmeda a gener 09, 2014 | 14:45
    lola olmeda gener 09, 2014 | 14:45
    Estic interesada en veure un espectacle de sardanes durant les dates 22 i 23 de Març, em poden informar si es posible?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa