El referèndum és inconstitucional. La consulta pel dret a decidir és il·legal. Mentida! Són afirmacions contundents volgudament demagògiques de qui no accepta vies democràtiques. En primer lloc, per un motiu clar: encara no s’ha convocat cap tipus de plebiscit. Arribat el moment és quan hom pot entrar a opinar com s’ha fet la convocatòria, quin dels cinc procediments legals possibles s’aplica i, si es vol carregar de raonaments legals, contemplar dos patrons bàsics de les regles democràtiques i de base a la Constitució Espanyola: el principi de l’Estat de Dret i el principi democràtic. Encara hi cap la necessària resposta democràtica a una simple demanda de ser consultats i el seu resultat. Segon, desconeixem les característiques essencials que han de guiar la selecció, la interpretació i l’aplicació de les normes en la consulta. És més que evident que ens veiem immersos amb l’Estat espanyol en un clar conflicte polític, no pas jurídic.
Tan sols la unió social i política pot tirar endavant un projecte de tal envergadura, socialment legitimat per reclamat, nacionalment necessari i de contingut plural en la participació i plural en el debat. La constitució del Pacte Nacional pel dret a decidir que es dugué a terme el passat 26 de juny al Parlament de Catalunya, convocat pel president de Catalunya, així ho palesa i se suma al consens polític de la majoria de forces polítiques del nostre parlament el consens de la majoria de la societat civil que s’hi va constituir com a grup promotor. El seu denominador comú i totalment acceptat va ser el dret a decidir i a ser consultats.
En l’editorial del número 67 fèiem referència a la resolució del 27 de setembre del 2012 per la qual s’aprovava instar el govern sortint de la convocatòria del 25 de novembre a convocar una consulta per tal que el poble de Catalunya determinés lliurement i democràtica el seu futur col·lectiu i fèiem referència a la utilitat de pensar en «el què» i no pas en «el com». Ara toca estar a l’alçada de les circumstàncies per a atorgar una radicalitat democràtica fonamentada amb diàleg, pedagogia, informació i transperència a tot el procés del qual hem d’esdevenir actors, cadascun al seu lloc.
L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, ara com a membre del grup promotor del Pacte Nacional pel dret a decidir i com a interlocutor de referència de la cultura popular i associativa de Catalunya, ja s’avançava en l’assemblea del mes de febrer en aprovar per unanimitat de totes les entitats federatives associades un manifest en aquest sentit: «Generar un clima d’opinió a favor del dret a decidir, fer pedagogia al conjunt de la ciutadania tot fomentant actituds obertes, participatives, socialment integradores i individualment respectuoses durant el procés.» El posicionament de l’Ens al grup promotor és participar-hi amb una voluntat de treball efectiva i amb un esperit proactiu. Per primer cop, el Parlament i la societat civil encapçalen un camí conjunt pel futur del país, que s’ha de saber aprofitar per la seva realitat política i impuls democràtic.