Tornaveu
Àngels Ponsa: “L’èxit de l’ENS a la UNESCO ens duu més lluny en el camí cap a l’Estat”

L’acreditació de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català com a ONG amb facultats per a assessorar el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO ha esdevingut “un èxit del moviment associatiu català” que la diputada de CiU al Parlament Àngels Ponsa descriu com el resultat d’una feina de “les 27 associacions federatives més representatives en el camp de l’associacionisme cultural, dins l’àmbit de la cultura popular i tradicional”. Però a parer de Ponsa, tal i com expressa en un article publicat al seu bloc, “més enllà de les diferents temàtiques i la idiosincràsia pròpia i característica de cada grup, existeix, per sobre de tot, el mateix fet associatiu, l’associacionisme, que ultrapassa el que és concret i se situa en el pla ideològic i d’actitud. Aquí s’esdevé la seva unió”.

La diputada remarca que és gràcies a aquesta participació de l’ENS a la Convenció de la UNESCO, que a partir d’ara “tot el que fins ara era conegut com a cultura popular i tradicional és reconegut també com a patrimoni cultural”. Un canvi no només formal, sinó que obeeix al fet que “la consideració de patrimoni cultural implica que tota aquesta part de la cultura no ha de desaparèixer si volem conservar la diversitat cultural de la humanitat i a més ha de tenir una funció en la societat actual i futura”, rebla.

Ponsa també recorda que la UNESCO estableix que l’ENS pot dur a terme accions concretes, com elaborar un inventari del patrimoni cultural immaterial a casa nostra, “una tasca que és indispensable per a poder abordar globalment la salvaguarda del patrimoni”. Finalment, apunta que es tracta d’un “èxit que ve de lluny i ens ha de dur, sens dubte, més lluny en aquest camí cap al futur Estat que entre tots construïm”.

Llegiu l’article complet clicant aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa