Tornaveu
Alfons Sibila: “Em satisfà veure músics tocant els meus instruments”

Ja són patrimoni de la història musical del país. Són els fabricants d’instruments de música tradicional com tenores, tibles i flabiols, una professió desconeguda per a molts que avui es manté viva a Gironella i a Mataró gràcies a dos fabricants. Un d’ells és l’Alfons Sibila, luthier autodidacta que des de fa 34 anys fabrica els instruments des del seu taller de Gironella. S’hi pot guanyar la vida, fins al punt que fa uns anys va obrir una nova línia de negoci amb un soci i ara fabrica també instruments d’època barroca, que comercialitza pels cinc continents.

En una entrevista publicada al diari Regió 7, Alfons Sibila reconeix que el seu és un ofici molt minoritari, “no hi ha cap multinacional que gosi muntar una línia de producció d’instruments tradicionals, perquè hi ha poca demanda”, però a més, difícilment encaixaria en una producció industrial perquè “el disseny, la feina de taller, la comercialització i el que calgui ho fem tot nosaltres”.

De fet, el mateix Alfons i el seu soci Pau Orriols són també el departament d’innovació: “Una part important de la nostra feina és no parar la màquina i aconseguir millores als nostres instruments per satisfer les necessitats dels músics. La part d’investigació i desenvolupament és bàsica perquè tenim músics al darrere que ens pressionen. Abans érem nosaltres que anàvem a buscar els intèrprets perquè provessin els instruments, ara són ells que ens truquen per saber si tenim alguna novetat”, argumenta l’Alfons.

Com tots els sectors, aquest també s’ha vist tocat per la crisi i, a tall d’exemple, les escoles de música “ja no tenen diners per comprar instruments i les cobles toquen menys i els seus músics cobren menys”. Ara bé, també com en altres sectors econòmics, l’exportació es converteix en la taula de salvació, i la venda exterior dels instruments barrocs està salvant els números d’aquests dos artesans. L’esforç té resultats, i no només econòmics: “És una satisfacció anar a una audició de sardanes i veure que la majoria dels instruments de la cobla han passat per les teves mans. Saber que la gent toca amb instruments teus és una satisfacció personal”, assegura l’Alfons Sibila.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa