Tornaveu
Acord per la Federació de Muixerangues

Pas endavant del col·lectiu muixeranguer. Reunits l’11 de novembre a la Casa de Cultura d’Alcúdia, dinou colles acordaren per crear la Federació Coordinadora de Muixerangues (FCM). La constitució oficial es formalitzarà al Museu de la Festa d’Algemesí en una data, que si bé encara està per determinar, serà anterior al 31 de gener de 2018. D’aquesta manera, es cristal·litzarà un acord que ve gestant-se des del mes d’abril. Es preveu que les Juntes Directives de totes les colles presents a Alcúdia ratificaran l’acord abans de l’11 de desembre.

Els estatuts de la nova federació contemplen un sistema de votació ponderat, en el qual cada entitat tindrà un pes proporcional nombre d’associats. Per altra banda, es classificaran les muixerangues segons criteris tècnics: colles en formació, colles de cinc, colles de sis i colles tradicionals.

Des del reconeixement de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (2011), el moviment muixeranguer experimenta una popularitat creixent. 16 de les 27 colles en actiu al País Valencià s’han constituït després de la declaració de la UNESCO. La creació de la FCM desitja consolidar aquest creixement, millorant el treball de les colles i reforçant la difusió i prestigi del fet muixeranguer.

Les colles impulsores de la FCM són la Muixeranga d’Algemesí, la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga de Castelló, la Muixeranga de la Safor, els Negrets de l’Alcúdia, el Ball dels Locos de l’Olleria, la Muixeranga de Sueca, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga de Cullera, la Muixeranga la Torrentina, la Muixeranga d’Alginet, la Muixeranga de la Marina Alta, la Muixeranga de la Plana, la Muixeranga de Xàtiva, la Muixeranga de Guadassuar, la Muixeranga de València i la Muixeranga de Carlet. S’espera que altres entitats que han participat en el procés de creació de la federació s’afegeixin a aquestes en l’acta de constitució oficial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa