Tornaveu
A la recerca de l’essència de la dansa i la música popular

El Centre Artesà Tradicionàrius (pl. Anna Frank del barri de Gràcia) recordarà la figura de Joan Serra en una sessió, divendres 10 de juny, que comptarà amb la presentació del llibre La dansa a l’escola, de Joan Figueres Bautista, i amb l’espectacle SOLS, en el qual el ballarí i professor Jordi Rúbio, nebot de Serra, ballarà acompanyat de la música de l’acordionista Carles Belda. Els lectors de Tornaveu que vulguin apropar-se als sentiments i a la visió del ball de Serra se suma a aquesta iniciativa i els seus lectors podran gaudir d’un 40% de descompte al preu de l’entrada.

“Joan Serra convencia per la seva implicació personal, la seva pròpia naturalesa et portava a ballar”, explica el músic i professor Joan Figueres, un dels músics de referència amb qui va treballar el coreògraf, ballarí i pedagog Joan Serra, mort el 2013. El seu llegat com a pedagog es recull en el llibre La dansa a l’escola, publicat per l’Associació de Mestres Rosa Sensat i que es presentarà el 10 de juny a bar del Centre Artesà Tradicionàrius (entrada lliure). Figueres va coincidir amb en Joan a una escola de dansa de la Garriga, i li va proposar enregistrar les seves classes, i aquest va ser el punt de partida d’un llibre que exposa el mètode de Serra per aconseguir transmetre la dansa als seus alumnes i que, alhora, sense ser una biografia, el llibre connecta amb la personalitat del Serra creador de danses que recollien l’alè de la dansa tradicional per dotar-la d’un abast universal, influenciat per noms com Pina Bausch.

“Serra va demostrar que tothom pot ballar, que es tracta de connectar el seu cos amb les sensacions i emocions, i ho va fer d’una manera que va arrossegar tant grans com petits”, exposa Figueres sobre el llibre, una tant per pedagogs de dansa, com per qui vulgui aprofundir en la personalitat del creador. A més, amb el llibre hi ha una contrasenya per accedir a les gravacions de Serra a Internet.

L’essència de la dansa i la música a SOLS

La presentació del llibre donarà pas a l’espectacle SOLS, a les 22h al teatre del C.A.T. Un espectacle que reuneix dues essències: la de Carles Belda amb el seu acordió diatònic i la dansa de Jordi Rúbio. Els dos oferiran un repertori que recollirà l’alè popular dels territoris de parla catalana, des de la jota de Xàtiva, el ball de gitanes, les sardanes, els fandangos de Tortosa, la bolangera o una farandola, una dansa provençal procedent de la cultura occitana. “Aprofitem el bagatge propi, que és el més autèntic; tot i que de vegades costa entendre que això és el tresor més gran que tenim”, diu Belda, amb tota l’experiència sobre els escenaris amb grups com Mesclat, Pomada o Ensaladilla So Insistent.

L’origen de SOLS es troba dins el marc del Dansàneu, un dels projectes que va impulsar Joan Serra, unes jornades de formació en dansa que tenen lloc a Esterri d’Àneu, i que enguany celebraran la seva 25a edició. Com a professors, Belda i Rúbio sovint improvisaven davant dels alumnes i ballaven diferents balls. “Encara no sóc conscient que fem un espectacle, jo sento que amb en Carles he compartit moltes hores i que a SOLS el públic trobarà l’essència del ball en un espai d’intimitat, fruit de totes les nostres experiències”, expressa Rúbio.

Ballarí i músic esperen que SOLS tingui continuïtat després de l’espectacle del 10 de juny. “Amb motiu del record de la figura de Joan Serra, el C.A.T. ens ha donat carta blanca per fer un espectacle que ens ha permès anar a l’essència de les danses i cançons, i alhora proposar-hi un gir creatiu: pot ser una reinterpretació juganera o pot ser que a través d’un element escenogràfic li donem al ball un matís més profund, això sorgeix a l’escenari, esperem provocar sensacions a públic”, explica Belda. El minimalisme de la proposta és un dels punts forts de l’espectacle, fet que aguditza els sentits, respectivament, del músic i ballarí. “Ballo tot sol danses que necessitaria una parella o tota una colla, però és un exercici molt engrescador despullar l’essència del ball i treballar la imaginació”, explica Rúbio, que espera encomanar “l’energia i la necessitat de ballar” del seu mestre Joan Serra, el seu tiet.

Els lectors de Tornaveu gaudiran d’un descompte del 40% en el preu de l’entrada, que els sortirà per 6 euros. Podeu fer la reserva d’entrades al següent correu [email protected], escrivint que sou lectors de Tornaveu i indicant el nom i els cognoms i el nombre d’entrades que voleu. A més, també podeu realitzar la compra a les taquilles del C.A.T el dia del concert explicant que heu llegit aquesta notícia a Tornaveu. Recordem que la promoció és vàlida fins a completar l’aforament de la sala.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa