Tornaveu
6a crònica ICH: Dos últims dies carregats d’experiències

Des d’una talaia s’observa molt bé l’escenari i es pot reflexionar tranquil·lament, però l’experiència no es completa si no es baixa al paisatge, a l’escenari. Acabades les sessions de debat i reflexió a Santa Susanna, els participants de la 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la UNESCO han realitzat diverses visites en els dos últims dies de l’estada a Catalunya.

Dijous 11 de juny

Al matí s’ha visitat Arbúcies (Montseny) per conèixer la Metodologia per a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) l’experiència del Montseny a les Reserves de la Biosfera. Un inventari que recull llegendes, festes, aplecs, així com el treball tradicional aplicat a la natura, com ara la matança del porc, l’apicultura (cria d’abelles per extreure’n mel i cera), els procediments per fer el carbó… Per visualitzar aquest inventari, els representants de les ONG acreditades per la UNESCO han visitat el Museu Etnològic del Montseny, que va realitzar un inventari que va ser el punt de partida per a l’Inventari del Patrimoni Immaterial Cultural. Cal destacar que aquesta Metodologia per a l’Inventari del PCI: l’experiència del Montseny a les Reserves de la Biosfera forma part de la Llista de Bones Pràctiques de la UNESCO. Una llista, que, amb 12 elements inscrits, no gaudeix de la popularitat de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, però que cal reivindicar i fer-la visible. “A partir d’aquí, un cop fet l’inventari cal prendre accions pel desenvolupament sostenible del territori del Montseny que salvaguardin les tradicions i treballs inventariats”, afegeix Lluís Garcia Petit, un dels coordinadors de la Metodologia.

A la tarda els participants han visitat el Palau de la Música de Catalunya, declarat com a bé del Patrimoni Mundial per la UNESCO (la Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial declara béns d’interès, mentre que a Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, declara elements d’interès). Finalment, s’han desplaçat tots al barri del Clot de Barcelona per veure un assaig dels Castellers de Barcelona. Els castells formen part de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Els representants de les ONG internacionals han demostrat el seu interès preguntant com s’organitzen els membres de la colla, si han de seguir una alimentació especial o, entre d’altres, la relació de la música i els castellers. Com a bons amfitrions, els Castellers de Barcelona els han ofert un sopar a base de pa amb tomàquet i embotits.

Divendres 12 de juny

A la recta final, els participants han visitat l’exterior de la Sagrada Família, el Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau i les Fonts de Montjuïc. Tots els representants de les ONG valoren positivament aquesta setmana de treball que els ha permès també apropar-se a la cultura catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa