Tornaveu
'55 Urnes per la llibertat', exposició d'art i denúncia s'estrena a Brussel·les

Amb l’exposició Urnes. 55 artistes per la llibertat l’art és el vehicle per reflexionar, i oferir una reivindicació de la llibertat i una denúncia que allunyi de l’oblit els fets que Catalunya va viure l’u d’octubre en la realització del seu referèndum d’autodeterminació, que malgrat la violència per part de les institucions del Govern espanyol, finalment va ser possible. Per establir un diàleg a través de l’art, l’exposició, que s’inaugura divendres 15 de juny a l’Église Saint Jean Baptiste au Béguinage, de Brussel·les a les 20h, compta amb 55 creacions d’artistes de diferents disciplines (l’escultura, la fotografia, l’audiovisual, etcètera), als qui se’ls va fer entrega d’una de les urnes que van fer possible el referèndum per tal que ells la manipulessin creativament i en cressin una peça d’art.

Així, les obres representen des de la repressió, els anhels d’esperança, la il·lusió, la perseverança, la injustícia, entre d’altres sentiments i vivències que van ser viscuts l’1 d’octubre. La iniciativa neix del Comitè de Solidaritat Catalana, entitat constituïda el 25 d’octubre per una sèrie de demòcrates al Casal Català de Perpinyà, i Hervé Pi, activista i un dels membres fundadors i secretari de l’entitat cultural Aire Nou de Bao, de difusió de la cultura i la llengua catalana a la Catalunya Nord, ha estat el coordinador de la iniciativa. “Amb Urnes pretenem que es recordin els fets i alhora promovem la reflexió; l’exposició de les urnes s’acompanya amb una sèrie de fotografies, a càrrec de Jordi Bartolí, dutes a terme entre el 20 de setembre, dia dels escorcolls a diferents seus del Govern de la Generalitat i les manifestacions del 27 d’octubre, dia de la proclamació de la República Catalana al Parlament”, exposa Pi.

L’exposició, d’entrada gratuïta es podrà visitar fins al 15 de juliol a l’Église Saint Jean Baptiste au Béguinage, de Brussel·les. A la inauguració es comptarà amb la presència del conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig.

Amb motiu de l’exposició s’ha editat El llibre groc, que, com a catàleg de l’exposició, recull les fotografies de les 55 creacions dels artistes participants, entre els quals hi ha una representació d’artistes de la Catalunya Nord i el Principat, com ara Jordi Isern, Salvador Juanpere, Nora Ancarola, Assumpció Mateu, Pascal Comelade o Joan Fontcuberta, entre d’altres. Els beneficis del llibre, així com dels clauers que es posaran a la venda seran per a les caixes de resistència. “El llibre es podrà trobar a Catalunya Nord i al Principat en aquelles llibreries solidàries que destinin els beneficis íntegres del llibre a la caixa de resistència”, afegeix Pi.

L’urna com a emblema

“Les urnes del passat 1 d’octubre tenen un valor icònic molt gran, cada artista hi ha trobat un suport de comunicació molt interessant i cada artista ha tingut carta blanca per donar la seva visió”, exposa Esteve Sabench, comissari de l’exposició, juntament amb Fina Duran Rius. “De l’exposició esperem fer memòria dels fets de l’u d’octubre, i reivindicar la llibertat i la democràcia, alhora que denunciem la violència i les mentides que es van dir d’aquell dia; tota l’exposició és una crida per la llibertat” exposa Rius.

Es pretén que després de Brussel·les l’exposició s’estreni a Perpinyà el 31 d’agost, un dia abans de l’estrena del festival Visa pour l’image, de fotoperiodisme. Fet que si bé no té cap mena de relació amb els organitzadors del festival, situa l’estrena d’Urnes en un bon context, que li atorgarà visibilitat, i allà s’hi estarà fins al 27 de setembre. Tot seguit Hervé Pi exposa el seu desig que la següent destinació de l’exposició sigui Barcelona, i l’estrena, l’1 d’octubre.

Exposicions fotogràfiques

Urnes no serà l’única iniciativa nascuda en el si del Comitè de Solidaritat Catalana: es preveuen dues exposicions de fotografies cedides pel periodista i fotoperiodista Jordi Borràs que en els propers mesos es veuran a Perpinyà i pobles del voltant. “Són dues exposicions de 155 fotografies cada una, però volem que es reparteixin en diferents llocs, per exemple a Perpinyà es podran veure en cinc puntas diferents”, exposa Pi que desitja que el treball fotoperiodístic de Borràs d’aquells dies claus per Catalunya també arribi al Principat.

La iniciativa d’Urnes compta amb una pàgina web des de la qual es poden veure les obres dels artistes, accedir a més informació del projecte i adquirir el catàleg de les obres, El llibre groc. Podeu visitar la web, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa