Tornaveu
4a crònica ICH (2a part): Trobada entre totes les ONG participants

Fins la tarda de dimarts, quart dia de la Conferència, havien estat separades. En una sala les ONG que la UNESCO acredita, i que tenen capacitat per contribuir en l’aplicació de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial Cultural, i en una altra, un grup d’experts i d’ONG que si bé la UNESCO no ha acreditat, treballen en l’àmbit del Patrimoni Cultural Immaterial.

El Fòrum Internacional d’ONG reforça els seus contactes

La trobada ha començat amb la presentació dels documents de conclusions que els dos grups han consensuat al matí. En primer lloc, les ONG acreditades han difós entre els assistents les funcions i el rol del Fòrum Internacional d’ONG. Si bé la funció del qual és representar i coordinar les diferents ONG acreditades, com per exemple, l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català o UNESCO Etxea (Centre UNESCO del País Basc), en les conclusions han deixat palès que el Fòrum atén les necessitats de les ONG en general, siguin acreditades o no, de la mateixa manera també té la capacitat de facilitar el contacte entre experts i la comunitat d’entitats (ONG en la terminologia internacional) pel patrimoni immaterial cultural.

Entre les conclusions d’aquest dia i mig de treball s’ha establert que el Fòrum establirà un Comitè Directiu i demanarà la coordinació del Fòrum amb l’òrgan d’avaluació, consell que avalua les candidatures a les llistes, format per sis experts que provenen dels estats que han signat la Convenció, i sis ONG acreditades.

Oportunitats de contacte entre ONG acreditades i no acreditades

A continuació s’han presentat les conclusions de les taules de treball entre la resta d’ONG del matí (veure primera part de la crònica). En resum s’ha evidenciat l’interès de les ONG no acreditades per implicar-se en la convenció, ja sigui proposant reunions entre les ONG acreditades després de la reunió anual del Comité Intergovernamental (òrgan de treball que aplica la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial Cultural), o creant una xarxa entre ONG que permeti fer un seguiment de la convenció.

Finalment s’han trobat en grups de treball els membres de les ONG acreditades per la UNESCO i els que no ho són per compartir idees i propostes que posteriorment han presentat. En primer lloc aquest exercici ha permès posar en relleu la voluntat d’apropament entre les ONG acreditades i les no acreditades. Una complicitat que ja s’havia intuït en les conclusions per separat i que ara s’ha reflectit amb diverses propostes per rear plataformes de contacte entre elles.

D’aquesta manera els grups de treball han valorat molt positivament trobades com la que està fent possible aquesta conferència, que si bé el títol de la qual és 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la UNESCO per la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial Cultural, l’obertura de la porta a altres ONG i experts que treballen en el mateix àmbit ha reafirmat la voluntat i la predisposició que hi ha en moltes ONG d’acollir-se a la Convenció.

La quarta jornada de la Conferència ha acabat amb la presentació, a càrrec de Roger Costa tècnic del Departament de Cultura de la Generalitat, del número 40 de la Revista d’etnologia i una representació de l’Associació Catalana de puntaires ha fet punta i ha exhibit les seves millors peces a l’entrada de l’hotel Mercury, a Santa Susanna, seu de la trobada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa