La Roda va néixer com a associació el 1977, fruit de la feina d’un grapat de persones que treballàvem als nostres respectius barris per la cultura i les tradicions del nostre país. Tot just estrenada la democràcia, es va començar a fer feina a traves d’esplais i entitats de 7 Barris de Barcelona, fins al punt de concertar una visita amb el llavors alcalde de la transició, el Sr. Josep MªSocías Humbert. Un grup de set persones com a representació de les entitats vàrem ser rebuts per un alcalde atent, cordial i que va atendre especialment les nostres inquietuds. Li vam proposar de fer una coordinadora d’Entitats de Barcelona, cosa que li va semblar molt bé i ens va oferir suport econòmic, amb l’aportació de 9 milions de pessetes i amb la cessió d’un espai on ubicar la nostra petita oficina administrativa.

Veient la bona predisposició de l’alcalde per les nostres inquietuds culturals als barris, li vam proposar de fer una gran festa d’Entitats perquè fos una mostra pública de la tasca important que des dels barris es duia a terme, gràcies a la participació del món associacionista i cultural al nostre país. Aquesta festa, amb la col·laboració de la FAV (Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona), es convertiria en la unió de les entitats de Barcelona i en el punt de germanor entre totes elles. Això va suposar el naixement de la Tamborinada, l’any 1977. Aquesta primera edició es va dur a terme al Parc Güell de Barcelona i va ser tot un èxit, hi participaren totes les entitats de La Roda i més de cent mil persones que van gaudir d’una gran festa dirigida per Els Comediants.

Any rere any, l’activitat de La Roda va anant creixent i va anar assolint grans fites socials i culturals. Va anar desenvolupant projectes importants per a la difusió de la cultura i en benefici de col·lectius desafavorits. Les entitats han crescut des de llavors en número, encara que algunes han caigut pel camí de la vida. En aquesta evolució, la Tamborinada es va consolidar com a la festa de les Entitats, feta per professionals del teatre de carrer i de les entitats que ja a la seva segona edició eren més de 40, procedents dels barris de Barcelona i rodalies. L’esperit de la Tamborinada ja estava en marxa, era quelcom més que una gran festa. Era un festival d’accions culturals i del lleure condensat en una jornada en la que les entitats adherides a La Roda podien fer conèixer la seva feina, el seu treball i, en definitiva, la seva raó de ser, que durant tot l’any emmarcaven a l’àmbit estricte dels seus barris respectius.

Arribats al 2003, La Roda va esdevenir Fundació gràcies a les seves bones pràctiques i el desenvolupament positiu dels seus projectes. La Tamborinada ja ha arribat als trenta cinc anys i mai no ha faltat a la seva cita. Els escenaris han anant canviant, el nens han crescut, els pares ara són avis, però les entitats segueixen participant amb el seu associacionisme voluntari i fent cultura del nostre país. Cada any s’ha celebrat segons els esdeveniments socioculturals i hi hem afegit espectacles dedicats expressament, com ara l’any Miró, l’any Amades, l’any de les cultures o de les diferents ètnies.

Aquesta edició es molt important per a tots nosaltres. Es la 35a edició i la dediquem a la música tradicional i popular de Catalunya. Les sardanes, els esbarts dansaires, els tallers de música … Tots tindran un espai a la Tamborinada d’enguany. Després de tants anys, a més a més d’aportar el nostre granet de sorra per la cultura popular de Catalunya, ens sentim molt feliços i orgullosos del treball fet per les entitats, que amb el seu voluntariat, any rere any, han fet possible aquest 35 anys. Esperem que el nostre país agafi definitivament l’impuls que necessita i que puguem tornar a lluitar per seguir endavant. Aquest és, de fet, el millor premi que es pot rebre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa