Programa d’actes

Dissabte 11 de juny: Ballada Popular Infantil i Juvenil. A les 17.30h. a la Plaça de l’Ajuntament
Diumenge 12 de juny: Ballada Popular de Gitanes. A les 12.00h. a la Plaça de l’Ajuntament

Història de la Festa
Per trobar els orígens del Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet, cal remuntar-se a principis del s. XX. El Ball de Gitanes fou ballat per primera vegada el 10 de febrer de 1907, revestit de gran festa. Hi participava un grup de picapedrers vinguts de Caldes de Montbui, que introduïren aquest costum tant arrelat a la zona del Vallès. Les noies que els acompanyaven eren ja de Sant Vicenç.

Després d’uns anys d’inactivitat del 1949 a 1953 es va tornar a recuperar, en el moment de la creació de l’Esbart Dansaire Santvicentí. L’any 1989 l’Esbart Dansaire Santvicentí estrena a l’escenari del Teatre de la Passió d’Olesa de Montserrat les Gitanes de Sant Vicenç de Castellet.
L’any 1992 l’Esbart tira endavant la iniciativa de tornar al poble allò que originàriament va ser seu, es presenta la proposta i es convoca a tothom que vulgui participar a la primera Ballada popular de Gitanes de Sant Vicenç. I és així que el dia 7 de juny de 1992, coincidint amb la Segona Pasqua, se celebra la Ballada popular de Gitanes de la nova època.

L’any 2007, en el marc dels actes de celebració del centenari de les mateixes, es creen les Gitanes Infantil i Juvenils amb la participació de prop d’un centenar de balladors. El Ball de Gitanes comença amb l’acompanyament musical de la Cobla, segueix una estructura ben establerta, amb l’Entrada del Ball de Caldes i el Galop d’Entrada on es presenten a la plaça totes les colles participants. Seguidament es fa la Coronació de la Núvia i el sorteig entre totes les noies que participen a la ballada d’aquell any, de la núvia de l’any següent.

Tot seguit es fa un nou galop encapçalat per la núvia i la seva parella. A continuació comencen els “entremesos”, es balla el Xotis, les Catxuxes, les Contradanses, la Jota i el Vals-Jota. Les gitanes acaben amb el Galop Final on tot el públic de la plaça hi és convidat. I per acabar l’acte, tots els participants a la ballada i espontanis, fan la Ballada Popular del Vals dels Barons de Castellet i la Sardana “Cent galops per Sant Vicenç”.

S’adjunta el dossier de premsa amb tota la informació i fotografies.

Més informació:

Associació Comissió de Balladors de Gitanes
de Sant Vicenç de Castellet
Tel. 669 902 586
e-mail: [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa