Tornaveu
16a edició de l’Escaldàrium, la festa del foc i l’aigua

L’Escaldàrium està format per nou danses, sis de foc i tres d’aigua, cadascuna d’elles al ritme d’un tema musical propi, compost exclusivament per la festa i interpretat en directe per una orquestra de 13 músics locals. La festa és essencialment participativa i la pràctica totalitat de les danses estan concebudes perquè la gent salti i balli, ara sota les espurnes de foc dels diferents muntatges pirotècnics, ara sota els grans raigs d’aigua.

El Ball dels Diables de Caldes de Montbui és un esdeveniment que cada any aplega prop de 2.000 persones a la plaça de la Font del Lleó de la vila termal i que combina muntatges pirotècnics, pluges d’aigua i música escrita especialment per la festa i interpretada per una orquestra en directe.

Cada dansa simbolitza una part de la llegenda de l’Escaldàrium, que es planteja en forma de lluita mitològica entre les forces del bé (les tempestes que vénen del cel) i del mal (el foc que surt de l’infern) i de la barreja de les quals neix l’aigua termal, origen i eix vertebrador de la història de Caldes i principal tret identitari de la vila.

Al llarg de les danses apareixen bruixes, pal·lis infernals, paraigües de foc, bèsties fantàstiques, timbalers, tempestes d’aigua i multitud de dispositius estàtics i dinàmics, tot plegat en una posta en escena amb il·luminacions misterioses i un potent equip de so. Tots aquests elements fan de l’Escaldàrium una festa diversa, màgica, intensa i sorprenent.

Cada any, des de 1994, milers de persones d’arreu de Catalunya s’apleguen a la plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui per assistir i participar a l’Escaldàrium, la única festa d’aquestes característiques que es pot veure i gaudir a Catalunya i,segurament, a l’Estat.

La música de L’Escaldàrium
L’any 1999 l’esperit inquiet de la colla organitzadora va idear d’enregistrar aquesta música en un CD per difondre-la arreu. La música és obra del músic local Ramon Solé, cofundador del Ball de Diables de Caldes, i combina sons tradicionals mediterranis i celtes amb arranjaments simfònics i de rock
Elèctric.

L’èxit popular d’aquesta música va ser immediat i va fer que la primera tirada de CD s’exhaurís
en pocs anys, el 2010, la discogràfica calderina Petit Indie va impulsar-ne una reedició que incloïa una nova peça, “El repicó” també composta per Ramon Solé i que s’afegeix a la festa per posar-hi el punt i final. “El repicó” es va estrenar en l’Escaldàrium de 2010.

Més informació :
Roger Riera (655 627 599); [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa