Tornaveu
Teatre al menjador de casa: «Animals de companyia» d’Estel Solé

Quan les coses són difícils i costerudes, quan s’ha treballat molt en un projecte i no hi ha manera de donar-lo a conèixer, sorgeix la imaginació i la iniciativa. És exactament això el que li ha passat a l’actriu, poetessa i dramaturga Estel Solé. Després de mesos de treballar amb altres actors joves —Eduard Buch, Martina Tresserra, Míriam Tortosa, Jordi Vaqué— en la creació de l’obra, que dirigeix Marília Samper, s’han trobat que cap sala (de petit format) no hi ha apostat, i les que hi apostaven era en unes condicions poc convenients. Aquesta és la realitat de les infraestructures teatrals ‘comercials’ en una capital com Barcelona, que hauria de ser el referent de la creativitat i de l’eclosió del talent jove.

La joventut, però, no s’arronsa i ha trobat la manera de combatre la impermeabilitat estructural de l’escena barcelonina. Així, doncs, la dissenyadora d’interiors Bàrbara Aurell ha ofert d’integrar l’estrena i la representació de la primera obra d’Estel Solé a la iniciativa «Moviment en blanc», que consisteix a representar l’obra al menjador de casa de la interiorista. Per tant, els dies 7, 8, 14 i 15 de novembre cent persones (25 per sessió) tindran l’oportunitat d’assistir a un espectacle batejat com a TeatrePopUp, en el sentit que apareix i desapareix.

Per a assistir a aquesta unió de la cultura i el disseny, els interessats s’inscriuen en una pàgina web i, tot seguit, reben una invitació amb la localització de la casa. El dia i l’hora convinguts l’amfitriona convidarà els assistents a ocupar lliurement un lloc al menjador.

Aquesta iniciativa no fa altra cosa que seguir la tendència de les plataformes de micromecenatge, com ara Verkami o totSuma, que sovint donen com a premi un concert privat a qui hagi fet una aportació econòmica rellevant a un projecte musical. Tot plegat, a més, entronca amb les representacions privades d’obres de teatre en l’època de repressió franquista. I com que es tracta de donatius, les pujades de l’IVA cultural no afecten aquesta mena d’iniciatives, com ja fa temps que sap el món associatiu.
Pel que fa a la primera obra teatral d’Estel Solé, pot ser interessant per al lector de conèixer el sistema de treball per a confegir la peça. Durant mesos els actors s’han anat reunint periòdicament per a fer improvisacions sobre un punt de partida i anar confegint el material en brut i, sobretot, el perfil dels personatges. A partir d’aquest treball interactiu, l’escriptora i actriu Estel Solé ha escrit l’obra que ara estrena, que tracta sobre el valor de la sinceritat i la necessitat de viure amagat darrere certes mentides quan ens sentim insegurs.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Nau Ivanow a novembre 06, 2013 | 17:56
  Nau Ivanow novembre 06, 2013 | 17:56
  Hola Joan, només volíem comentar-te que des de la Nau Ivanow ja fa molts anys que treballem per donar l'oportunitat a joves creadors de poder presentar els seus espectacles en unes condicions iguals que qualsevol altra sala de petit format de Barcelona. Especialitzada en arts escèniques, la Nau Ivanow és una plataforma d’impuls de projectes artístics, especialment de joves creadors, que dóna cobertura a totes les fases del procés de creació. En aquest cas, el projecte de l'Estel Solé, serà programat dins el primer trimestre de la temporada actual, concretament del 12 al 15 de desembre de 2013. Et convidem un dia venir i poder conèixer el nostre projecte de primera mà.
 2. Icona del comentari de: Aina Urizal a desembre 24, 2013 | 05:06
  Aina Urizal desembre 24, 2013 | 05:06
  Hola, Avui he llegit aquesta noticia sobre aquesta obra. La meva pregunta és: es tornarà a fer? Encara es fa? Com m'ho puc fer per poder-hi assistir? L'equip que compon aquesta obra de teatre són molt grans, sou una passada nois/es a casa ens encanteu! Gràcies
 3. Icona del comentari de: Joan Maluquer a desembre 28, 2013 | 02:21
  Joan Maluquer desembre 28, 2013 | 02:21
  #2 Podeu seguir les representacions a través dels comptes de Twitter:@CiaLaMandanga @Animalsde o @EstelSole
 4. Icona del comentari de: Rosa MARIA VENDRELL VALLS a gener 15, 2014 | 18:42
  Rosa MARIA VENDRELL VALLS gener 15, 2014 | 18:42
  Hola, he llegit pensant que actuàveu per cases particulars, això per falte de espai, però he vist que ho feu, que actue a casa de la interiorista, Bé us demano disculpes, ja que pensava oferir-vos a casa meva. espero que molt aviat tingueu, lloc, és una pena que la gent no puden anar més al teatre, dons és car !!! ja se que i han moltes despeses. però penseu que el de fora, gasolina parking prendre quelcom + l'entrada, és impossible, el que no hi entès mai és perquè no és fa en Vídeo...seria molt més a l'abast i fins i tot agafaríem ganes de presenciar-lo en directe. bé gràcies de totes maneres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa