Tornaveu
L’associació d’Espectadors del Teatre Mercat Vell de Ripollet

Ripollet és una població de la comarca del Vallès Occidental que forma part d’allò que s’ha anomenat conurbació de Barcelona, amb una població de més de 29.000 habitants, i que ha crescut de manera força desordenada en un període relativament curt, d’uns 25 anys.

L’efecte d’aquest creixement ha estat una població una mica desestructurada, la qual cosa qualsevol actuació encaminada a la cohesió de la vida social i cultural que faciliti la interrelació de les persones i que ens connecti amb el conjunt de Catalunya i en la seva realitat de creació artística, és fonamental. És en aquest context que s’ha de veure la iniciativa de l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet.

L’associació neix a la primavera del 1993, impulsada per un grup de persones preocupades per la dinàmica cultural de Ripollet, la manca d’infraestructures culturals i interessades en les arts escèniques en general, però molt especialment pel teatre i la música.

Des de bon començament es treballà en dues grans línies:
1. Agrupant la gent que estima el teatre i totes les arts escèniques per tal que amb el seu esforç s’engresquessin els ànims dels ripolletencs per fer de la de la vila una comunitat sensible i culta, treballant per poder tenir una programació estable d’espectacles, així com generant un seguit d’activitats a l’entorn de l’espectacle, que col·laboressin en el nostre creixement personal, en l’educació de la sensibilitat i que facilitessin la interrelació entre les persones de la nostra vila.
2. Proposant a l’Ajuntament que acceptés de fer una intervenció en profunditat per a la transformació de l’antic mercat municipal en un teatre. En aquest sentit s’havien elaborat uns estudis de viabilitat amb resultats molt positius, tant pel que fa a les possibilitats arquitectòniques com pel que representaria per a la conservació del patrimoni històric de Ripollet.
La primera temporada s’inicià el dia 30 de setembre de 1994, amb un nombre de socis i sòcies de prop de 200.

Què ha fet possible aquesta iniciativa?:
1. Aplegar una sèrie de persones culturalment actives que han anat consolidant una Associació de les més nombroses i dinàmiques de Ripollet, amb 250 socis i sòcies i més de 50 establiments amics que donen suport. Una associació amb un esperit nou que creu fonamentalment en la importància del treball voluntari, a favor de la cultura des d’una perspectiva de servei públic. I, per últim, que busca un sistema de corresponsabilitat econòmica entre tots els implicats: Associació, diferents administracions i el públic en general que assisteix intermitentment als espectacles.
2. Bastir, amb els seus alts i baixos, una programació estable de setze temporades de música, teatre i dansa a Ripollet, amb espectacles tan significatius com els de Les Violinistes de Moldàvia, Homes, El Brujo, Orquestra Simfònica del Vallès, El Teatre Lliure, Àngel Paulovski, Lluís Llach, Coral Sant Jordi, Orfeó Català, Pepe Rubianes, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Els Comediants, etc.

Com molt bé ells es defineixen: “La nostra associació és i vol fer: un grup de persones que veu l’expressió artística com un element important per al creixement personal i per a la interrelació de les persones, que pot ajudar a cohesionar la població de Ripollet. Que vol fer un coixí suficient d’associats que sustenti, amb la seva col•laboració personal i econòmica, la iniciativa, aconseguint així per a la nostra població unes condicions òptimes per fruir del teatre, de la música, la dansa, el cinema… com a servei públic. L’Associació creu, com l’Associació del Teatre Lliure de Barcelona, que per ser un servei públic ha de ser “pel públic i del públic i creiem que, a través de l’Associació, aquest públic té la paraula i és fonament, entre altres, per dur a terme aquest projecte realment innovador”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa