Tornaveu
432es Festes de Sant Roc, a mig camí de la normalitat

És una de les cites ineludibles del calendari festiu barceloní. Les 432es festes de Sant Roc (13-16 d’agost) es viuran en un context agredolç, amb la satisfacció de poder recuperar activitats respecte de l’edició del 2020, però havent encara de restringir o prescindir-ne d’altres. No obstant això, l’Associació de Festes de la Plaça Nova ha preparat un programa complet, que contempla concerts, mostres de dansa, balls de gegants, sardanes, correfoc, havaneres, jocs infantils, o castell de focs, entre altres.

Divendres 13 tindrà lloc la protocol·lària hissada de la bandera heràldica de Sant Roc, enguany a càrrec de les farmacèutiques del barri, en homenatge a un dels sectors que han treballat més intensament per controlar els efectes de la pandèmia.

A instàncies de Noemí Font, mare d’una nena amb espina bífida, dissabte 14 se celebrarà la 1a Cursa Infantil adaptada al Gòtic. Més que un certamen esportiu, aquesta iniciativa -que ha comptat amb un gran suport popular- es concep com una pràctica d’autosuperació. Des de l’organització es destaca que “la mainada no competeixen els uns amb els altres, sinó amb sí mateixos, motiu pel qual les distàncies a recórrer venen marcades per la seva pròpia situació física”. S’hi poden inscriure tots els nens barcelonins amb problemes de mobilitat, siguin o no del barri de la Plaça Nova.

El ball serà el gran protagonista del diumenge a la tarda. La 40a Trobada i Ball de Gegants comptarà amb la participació de les parelles dels gegants del Pi, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Sant Jaume, del carrer de la Princesa i els amfitrions de la plaça Nova. A continuació, l’Esbart Català de Dansaires oferirà una actuació, amb l’acompanyament musical de la Cobla Ciutat de Cornellà.

L’endemà, 16 d’agost, serà el dia més destacat del programa. Els plaçanovins tornaran a renovar el vot a Sant Roc, en agraïment que els deslliurés d’un brot de pesta l’any 1589. Entre altres activitats, s’ha programat un Seguici Tradicional, que culminarà amb la renovació del vot al sant a l’altar major de la Basílica de Santa Maria del Pi. Es tracta de l’acte més solemne de les festes, que consisteix en una solemne missa cantada, l’ofrena dels gegants centenaris a Sant Roc, la benedicció dels panellets, el cant del Goig en llaor a Sant Roc i la veneració a la relíquia del sant.

El protocol seguirà amb el repic de campanes, el ball de l’Àliga de Barcelona a la capella de Sant Roc, la recepció del seguici al Palau Episcopal, on es col·locarà la bandera verda de la comissió de festes, i una ofrena floral a Sant Roc a la plaça Nova.

Crítica a la gestió de la cultura popular durant la pandèmia

En el pòrtic del programa de les festes, Xavier Cordomí lamenta que “els continus canvis i normatives” han esgotat la capacitat d’actuació dels col·lectius de popular. El president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova escriu que “ens sentim la darrera baula de la cadena de la cultura en el tracte amb les administracions i en el procés de recuperació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa