Notícia

Les festes de Sant Roc s’adapten al format virtual

El barri de la Catedral celebrarà la seva festa major el 16 d’agost reduïda als actes més simbòlics

Festes i festivals
Diada de Sant Roc de 2019
Diada de Sant Roc de 2019 | Associació de Festes de la Plaça Nova

La festa de Sant Roc és la festa major de barri més antiga de Barcelona i s’ha vingut celebrant de forma gairebé ininterrompuda des del 1589. El plaçanovins i les plaçanovines no han volgut que aquest any fos una excepció i per això l’han reformulat, adaptant-la a les mesures sanitàries de la pandèmia perquè es pugui tirar endavant. Serà una festa reduïda, concentrada en un dia, diumenge 16 d’agost, amb només els actes més simbòlics i protocol·laris al voltant de la renovació del vot a Sant Roc, i que es podrà seguir online i també des de les finestres i balcons.

Diumenge 16 d’agost a les 9.30 hores del matí, la hissada de la Bandera Heràldica de Sant Roc, a càrrec de sanitaris del Centre d’Atenció Primària del Gòtic –en un homenatge al col·lectiu sanitaris i a la seva tasca durant la pandèmia– inaugurarà unes festes que arriben a una edició, la 431a, que serà una les més especials dels darrers anys. L’acte no convocarà els veïns i veïnes a la plaça i als carrers, sinó que es podrà seguir des de casa, per Facebook i Instagram, com la major part de les activitats programades.

Els organitzadors, l’Associació de Festes de la Plaça Nova, “per responsabilitat ciutadana i compromís amb la salut i el benestar de les veïnes i veïns”, han programat una festa sense activitats lúdiques ni espectacles, reduïda a uns pocs actes, els més tradicionals i singulars recollits en el protocol festiu i en la declaració de Sant Roc com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Així, a partir de les 9.40 hores sortirà el seguici tradicional cap a la basílica de santa Maria del Pi per renovar el vot que la ciutat de Barcelona va fer, l’any 1563, a Sant Roc per haver-la preservat de la pesta bubònica. Un acte que, pels organitzadors, “aquest any, quan tot el planeta es veu afectat per la pandèmia de la Covid-19, té més sentit i més sentiment que mai”.

Després del Ball de l’Àliga de la Ciutat, a la Seu Catedral de Barcelona i davant de la capella de Sant Roc, es farà la rebuda del Cardenal Arquebisbe i balls d’honor del Seguici: Balls del nan Cucut, dels gegants infantils, de l’Àliga de la Ciutat, dels Gegants Centenaris de Sant Roc de la Plaça Nova i del Diable de Sant Roc. A les 12.30 h serà la col·locació de la Bandera Verda de la Comissió al balcó del Palau Episcopal, l’ofrena floral a la imatge de Sant Roc de la plaça Nova i el Ball dels Gegants Centenaris de Sant Roc.

A la nit (21.30 hores), un castell de focs, que es podrà seguir des dels terrats, finestres i balcons, posarà el punt final a la festa consolidada com a tradició i patrimoni festiu de tota la ciutat de Barcelona.  

Consulteu el programa en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article