Tornaveu
El camí de cançons de Joan Tomàs

Joan Tomàs va ser en primer lloc un gran mestre de música. Va ser un professor a moltes escoles, on creava corals, i director de molts cors musicals, cors que “a les seves mans els cors creixen i assolien grans èxits i alguns arribaven a ser orfeons”. I va ser també un folklorista incansable, que va dedicar tota la vida a recollir milers de cançons arreu dels Països Catalans –moltes d’elles en recerques compartides amb Joan Amades– que van nodrir l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

Liliana Tomàs, néta del mestre i comissària de l’Any Tomàs, resumeix així el compte pendent que la cultura popular i el patrimoni musical del nostre país tenia amb el seu avi, i que ara l’efemèride vol saldar. Per Liliana Tomàs, l’objectiu és “fer veure” tot aquest llegat però també “fer-lo viure”: “Cal tornar al poble les melodies que va recollir, perquè les cançons se segueixin cantant i les danses se segueixin ballant”.

Camí de cançons

Per això, perquè les cançons se segueixin cantant, aquest divendres (18.30h) l’Ateneu Barcelonès acull la conferència-recital ‘Camí de cançons’, que organitza l’Associació Joan Manén. Com apunta el seu títol, el recital vol rememorar aquell “camí de cançons” que va fer el folklorista recollint melodies –en llargs viatges en tartana, amb mal menjar, dormint en llits de mala mort– per a l’Ateneu enciclopèdic popular, per compte propi i sobretot per al Cançoner Popular; i també el camí que van fer els seus companys de recerca, com Josep Lluís Guzmán, Francesc Pujol, Joan Llongueres, Lluís Maria Millet i Baltasar Samper.

A l’acte hi sonaran composicions i harmonitzacions de cançons popular recollides per Joan Tomàs juntament amb obres d’aquestes altres folkloristes, interpretades per la soprano Mireia Tarragó i la pianista Anna Crexells, i introduïdes per Lilia Tomàs.

Un músic de tot cor

La segona proposta és l’exposició ‘Músic de Tot cor’, que s’inaugura dimarts 30 (18.30h) a la Casa dels Entremesos després d’haver-se presentat al Tradicionàrius. La mostra és un recorregut visual (amb fotografies inèdites i documentació, a més d’enllaços a enregistraments i vídeos il·lustratius) per la trajectòria i obra del músic, per “donar-lo a conèixer i per fer entrar ganes de conèixer-lo més”, explica la comissària. Per això, presenta només una pinzellada de tots els àmbits en què va destacar, i convida al públic a buscar-ne més informació, en les webs (l’Any Joan Tomàs i Mestre Joan Tomàs) o el seu propi fons documental.

A l’acte d’inauguració intervindran Maria Àngels Blasco, Directora general de cultura popular i associacionisme cultural i Liliana Tomàs i el flabiolaire Joan Gómez.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa