Tornaveu
‘Quin llamp de rondalles!’, publicació del corpus rondallístic de Seròs

Les rondalles han estat localitzades al fons Rossend Serra i Pagès, custodiat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. El recopilador, fins ara desconegut, va ser Josep Fossas i Xuclà (Ripoll, 1862 – l’Alberola, 1920), de qui Nolla en realitza un esbós biogràfic on es detalla els ideals republicans de la seva família, l’ocupació com a comerciant i la relació de parentiu amb importants folkloristes de l’època: el seu cosí Tomàs Raguer, i el mateix Rossend Serra, probablement cosí segon seu.

Nolla cataloga les rondalles segons el sistema internacional Aarme/Thompson/Uther (ATU); en el cas de les versions inclassificables segons aquest índex tipològic, s’ha optat per utilitzar la base de dades RondCat com a referència. Cadascuna de les rondalles incorpora un breu resum del seu contingut i una anàlisi de l’estructura narrativa. Per la complexitat més gran que presenta, l’autora analitza més extensament la història Lo llop i la guineu.

La transcripció de rondalles és un repte lingüístic notable; s’ha de procurar mantenir la genuïnitat de narracions moltes vegades seculars (l’idiolecte, l’oralitat, la varietat dialectal), i al mateix temps fer comprensible i amè el text pels lectors contemporanis En un exercici de transparència, Nolla exposa els criteris sintàctics, lèxics, morfològics, fonètics i estilístics de l’edició lingüística del text.. Una explicació que pot ser molt útil per a futurs editors que desitgin recuperar rondalles ara mateix inèdites.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa