Gairebé mil pàgines per fer un viatge gastronòmic a la història de la cuina catalana i occitana, en aquesta ocasió, centrat en menjars de gust potent: bolets, mandonguilles i croquetes, caragols i granotes, fetge gras, pa i companatge, i coques i panades. És el vuitè volum de la col·lecció escrita per Vicent Marqués, Història de la Cuina Catalana i Occitana (Ed. Sidillà), que acaba de sortir a la llum amb il·lustracions de Montse Mayol. Representa una de les millors cuines del món, amb un caràcter i unes particularitats tan destacades que des de la mateixa edat mitjana es va reivindicar en diferents receptaris i manuals on es compilava i es preservava. Vicent Marqués ha dedicat la seva vida a compendiar la història d’aquesta cuina. En aquest vuitè volum ofereix centenars de monografies i de receptes de bolets, mandonguilles i croquetes, caragols i granotes, fetge gras, pa i companatge i coques i panades.
Pots comprar aquí tots els volums de la col·lecció de Vicent Marqués
Aquest volum assumeix una doble funció: d’una banda, continuar l’estudi exhaustiu que ha anat vocació monumental des del primer volum; i de l’altra, permetre explorar àmbits que combinen la cuina de temporada (bolets, caragols) i la cuina de celebració o de tradició especial (foie-gras, coques, panades). Això reflecteix la riquesa i la diversitat de la tradició gastronòmica catalana i occitana: no només la cuina del dia a dia, sinó també la vinculada a festes, a productes de temporada, i a l’art de cuinar com a expressió cultural.

Un aspecte destacable del volum és la seva voluntat de documentar-arxivar: les monografies tenen un paper que va més enllà de la recepta, inclouen dissertacions sobre denominacions dialectals, l’evolució històrica del plat, la seva presència en la literatura i els costums, i la seva transmissió entre generacions. Per exemple, la cuina de bolets i caragols pot estar vinculada amb la recol·lecció de muntanya, amb la vida rural, mentre que el foie-gras o les coques connecten amb la cuina de taula festiva o amb pràctiques gastronòmiques més refinades.
Pots llegir aquí un fragment del llibre
És, de fet, una peça essencial per a qualsevol persona interessada a comprendre en profunditat la cuina d’arrel catalana i occitana, tant des del punt de vista pràctic com des del patrimonial.