Tornaveu
Els 600 anys de tradició gegantera de Barcelona, en un llibre i un web

El primer gegant documentat del món és barceloní. Es tracta d’un Goliat bíblic (“Lo rey David ab lo Giguant”), que hauria participat en la processó del Corpus de 1424. El 600è aniversari d’aquella primera referència històrica es complirà l’any vinent, però Barcelona, des del servei de Cultura Popular de l’Ajuntament i les colles geganteres de la ciutat, han volgut aprofitar el marc de les Festes de Santa Eulàlia per encetar la celebració. I ho han fet amb la presentació de Barcelona Gegantera, un projecte multimèdia que és per una banda un llibre i, per una altra, un web, que recullen la història de les figures i les colles, els vídeos, i l’anàlisi coreogràfica de les danses geganteres de la ciutat i el testimoni de desenes de persones.

El llibre Barcelona gegantera

El llibre, amb prop de 500 pàgines i 800 imatges, recull tots els gegants de la ciutat, “els que hi ha ara i tots els que han existit al llarg de la història”, explica l’autor, Nico Alonso. Repassa la tradició gegantera de la ciutat, començant per aquell Goliat de 1424 fins avui dia, passant per la primera geganta (de l’any 1568), les prohibicions durant el segle XVIII, la recuperació  i l’expansió del fenomen a partir dels anys 1980. Però no només es fixa en les figures sinó que –com apunta el seu subtítol, Història d’un moviment popular contemporani i com destaca Amadeu Carbó en el pròleg– també posa l’accent en les colles i les persones que han fet possible aquests 600 anys de gegants a la ciutat.

L’exhaustiu treball de recerca, que s’ha allargat prop de dos anys i mig, ha aportat noves dades i diversos descobriments –com per exemple, confirmar l’existència real dels de Sant Jaume, que durant anys han estat motiu de controvèrsia–, que han permès “reescriure la història dels gegants de Barcelona”, va explicar Nico Alonso.

L’obra ha comptat també amb la participació d’un grup de recerca de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà de la UB, capitanejat per Manuel Delgado, que fa una aproximació al fenomen geganter des de la dimensió antropològica i política. En el seu capítol, ‘Gegants de barri’, han volgut “posar en primer pla la cultura popular, que no és la que sovint apareix promocionada, la cultura del ‘bon rotllo’ i amable, sinó que és una cultura conflictiva, perquè representa els sentiments del poble”, segons va reivindicar Delgado. Els antropòlegs paren atenció en alguns barris perifèrics de la ciutat per analizar “com els gegants monàrquics i representants de l’Esglèsia van acabar convertits en gegants obrers de l’Espanya Industrial”.

Nico Alonso, l’autor del llibre

El web

La segona pota del projecte és el web que recull els testimonis de representants i membres de les colles que al llarg dels últims anys han mantingut vives les festes. S’han entrevistat a un ampli col·lectiu, “des de les persones més veteranes, fins als que han entrat ara i que els hi toca revolucionar el panorama”, va explicar Nico Alonso, “amb la voluntat de posar en valor les vivències de carrer i les experiències personals i preservar la memòria oral dels barris”.

El web inclou també l’anàlisi coreografiada de tots els gegants i gegantes de la ciutat, una feina de la qual s’ha encarregat l’Esbart Català de Dansaires, dins el projecte de l’Inventari de Danses Vives. L’anàlisi inclou des de la descripció del context de la dansa (com es balla, per què i on) o la informació del vestuari i de la festa, fins a l’àudio de la música, la partitura musical i la coreografia.

Commemoració del 600è aniversari

A l’acte, la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona va presentar les primeres activitats, a banda del llibre i el web, que han preparat per commemorar els sis segles d’història. Entre ells, nou logotip, un concurs a Instagram trimestral (#concursGegants600) que durarà fins a finals del 2024 i sobretot la reestrena dels Gegants de la Ciutat, en Jaume i na Violant, que encapçalaran les celebracions.

L’any vinent, any central de l’aniversari, es recuperarà una altra imatge històrica dels gegants, i hi haurà el gruix d’activitats, amb xerrades, concerts, una ruta en què els Gegants de la Ciutat visitarà tots els districtes, una exposició itinerant, etc. Rosa Navarro, secretària de la Coordinadora, va explicar que al web de l’entitat hi haurà “un formulari obert a tothom per omplir d’idees”. Des de la Coordinadora, esperen que sigui una festa participativa i lluïda, que ajudi a enfortir les colles i “doni una major visibilitat al món geganter”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa