Tornaveu
7 llibres de cultura popular per regalar aquest Nadal

Nadal és una època propícia per a la màgia, la fantasia i tradicions i per això aquests les llibreries s’omplen de cultura popular. Entre les novetats editorials hi trobem títols que ens conviden a descobrir l’origen, el significat i moltes curiositats sobre algunes de les tradicions nadalenques més genuïnes, com el pessebrisme –que l’any 2023 commemorarà 800 anys del primer pessebre– o les neules, que a Mallorca, a més d’unes postres, són un ornament imprescindible de les esglésies i botigues. També hi destaquen llibres sobre el folklore, les llegendes i els éssers fantàstics que habiten els Països Catalans.

Mitologia dels Països Catalans, Daniel Rangil 

Dones d’aigua, bruixes, follets, gegants, l’Home de la Mar, la Pesanta, la Molsosa… L’escriptor i rondallaire Daniel Rangil –fascinat per aquest àmbit des de petit, quan li van regalar el Costumari Català de Joan Amades– ha reunit en aquest llibre una trentena de criatures mitològiques dels territoris de parla catalana. A banda d’explicar les històries del folklore català, el llibre explora els orígens remots, els significats profunds i la vinculació amb altres mitologies d’arreu del món. Publicat per l’editorial Efadós, el recull compta amb il·lustracions màgiques de Laia Baldevey. Dijous 22 de desembre (19h) es presenta a la llibreria Ona de Barcelona.

Entrem dins del pessebre, fra Valentí Serra de Manresa

El primer pessebre de la història tenia figures? Què representen la bugadera, el pescador, la dona que fila o el gall? L’autor, l’arxiver dels caputxins i estudiós de la cultura popular fra Valentí Serra de Manresa, respon en aquest llibret a aquests i moltes altres curiositats sobre la tradició dels pessebres. A les seves pàgines hi trobarem una descripció de les principals característiques dels pessebres populars bastits segons la tradició catalana, alhora que fa una aproximació al simbolisme de les figures i dona indicacions sobre la construcció del betlem casolà i el seu calendari. Publicat per Edicions Morera, compta amb les il·lustracions inèdites de fra Dídac d’Àguilas.

Cada cosa a son temps i per Nadal, neules, Tomàs Martínez

L’escriptor mallorquí ens convida a descobrir l’origen, la història, l’actualitat i moltes curiositats al voltant de les neules: de les postres de farina que no poden faltar a la taula nadalenca, i també de les neules de paper, calades, que es pengen a les esglésies a Mallorca. L’autor ha buscat en arxius, biblioteques, museus i esglésies i convents i s’ha entrevistat amb artesans encarregats de confeccionar-les per oferir un recorregut complet i rigorós. El llibre, publicat per Adia Edicions, es presenta aquests dies arreu de l’illa.

Sonos Ludum: el paisatge sonor del joc a Catalunya, Víctor Baroja i Òscar Garcia (coordinadors)

Presentat en el festival DAU de Barcelona el passat mes de novembre, Sonos Lundum (editorial Llop Roig) és un llibre-disc que recull els jocs tradicionals catalans des d’una perspectiva diferent: a través dels seus sons. Al llarg del darrer any, els creadors del projecte han recorregut el territori gravadora en mà, enregistrant jocs, tradicions, la seva gent i l’entorn. Ara, el lector pot recuperar tot aquest paisatge i patrimoni sonor través de codis QR. Hi trobarà jocs com les bitlles, la morra o el tir de fona fins al dominó, la baldufa o el futbolí, alguns d’ells ja difícils de sentir o inclús en perill d’extinció.

El projecte, impulsat per la Cia. De Jocs l’Anònima, ha estat coordinat per Víctor Baroja i Òscar Garcia, i realitzat per Carlos Jorge, artista mutidisciplinar i músic, mentre  que Maria Pappalardi és la responsable de les magnífiques il·lustracions a carbonet que acompanyen cada joc. L’obra no pretén ser un manual de joc ni un catàleg a l’ús, sinó despertar la memòria lúdica i transportar-nos al pati de l’escola o als carrers de la infància.   

Guia inacabada de la fantasia valenciana, diversos autors

La guia neix vinculat del programa anual ‘Espanta la por’, que organitza el Museu Valencià d’Etnologia, l’ETNO, per Tots Sants, i vol reunir “tot el coneixement referenciat sobre l’imaginari valencià de la por”.  Està estructurada al voltant de tres blocs. En el primer, Víctor Labrado ofereix un repertori alfabètic de llocs, objectes, presències secretes i altres éssers per descobrir-nos les criatures fantàstiques que aguaiten als valencians i les valencianes. En el segon, Francesc Gisbert explora els llocs on s’amaguen. I en el tercer, Joan Borja aporta un calendari essencial d’aquests personatges per saber quina data és més fàcil trobar-los. Les il·lustracions de Marc Bou, d’estil geomètric i to gòtic, enllacen amb la tradició del gravat i afegeixen una bona dosi de misteri.

Com diu el seu títol, es tracta d’una obra inacabada, i per això els autors conviden en el pròleg als centres d’estudi, arxius, biblioteques i a la ciutadania a ajudar a completar-la amb més rondalles i relats.

101 dites il·lustrades per a tothom, diversos autors

Per Nadal, cada ovella al seu corral. Val més el farciment que el gall. O això està pels núvols! Aquestes festes és molt probable que escoltem alguna d’aquestes dites. Les tres estan recollides en aquest llibre que signen Anna Maria Matas, Víctor Pàmies i Joan Antoja, autors també de les il·lustracions. Les seves pàgines ofereixen al lector un tast per la rica fraseologia catalana de forma amena i divertida, amb explicacions sobre l’origen d’un centenar de dites i frases fetes, el seu significat i expressions similars. Un llibre publicat per Cossetània que alguns ja esperen amb candeletes.

M’agrada el Nadal, diversos autors

El nou llibre d’El Cep i la Nansa adapta la cançó de Nadal més cantada a les escoles i a les cases catalanes. Explica la història de la Ivet, una nena que s’adona que a la casa de la seva veïna, l’Alina, no té llums ni decoració de Nadal, i la vol ajudar. La cançó és obra de Dàmaris Gelabert, musicoterapeuta i autora de més de dos-cents temes; les il·lustracions són de Sebastià Serra, qui combina la fotografia d’unes maquetes i figures 3D amb la il·lustració digital dels personatges, mentre que Eulàlia Canal ha escrit el text. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa