Tornaveu
La 41a edició de l’Ésdansa posa el focus en els joves i l’arrel

Era, de l’Esbart Rocasagna i Quim Bigas, el projecte guanyador del Premi Delfí Colomé; Voluxa, el nou espectacle de Marboleny Beta sobre bruixeria en clau feminista; A cegues, un concert-experiència que s’ha de gaudir amb els ulls embenats, i converses amb joves creadors. Són algunes de les propostes destacades que portarà una nova edició de l’Ésdansa al municipi de Les Preses. El festival garrotxí va presentar ahir la programació, que té com a eixos centrals l’aposta pel talent jove, per la creació a partir de l’arrel i la participació del públic.

El certamen compta amb l’impuls dels més de dos-cents voluntaris que formen part del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, “la majoria d’ells joves i molt joves”, segons va destacar el president de l’entitat, Roger Casalprim. No és estrany, així, que l’Ésdansa hagi volgut fixar-se en ells, en els joves creadors del país, i enguany estrena el nou itinerari Joves i Arrel, que vol potenciar i posar en valor la feina que fan les noves generacions. “Primer parlarem amb els joves dansaires sobre què es ser jove, creador i partir de l’arrel. I després veurem les seves propostes, que parteixen de tradició catalana i també de la dansa espanyola i el flamenc”, va explicar la directora del festival, Núria Freixas.

En aquesta línia, es podran veure els espectacles L’Hereu Riera, de Pere Seda; Si em vagués, de Lali Mateu, Roger Cusidó i la Companyia la MINIMíssima; Flor de Maig, de Xavier Gumà i Verònica Hernández; Lo Faunal, de Pol Jiménez i també el procés de creació del muntatge de flamenc Bordes y Heridas del duende.

En l’itinerari del Pla d’impuls a la dansa d’arrel, destaquen les dues estrenes ja mencionades: Era, de l’Esbart Rocasagna i Quim Bigas, i Voluxa, del grup Marboleny Beta, que fusiona música i dansa tradicional amb contemporaneïtat i que parla de la bruixeria i de discriminació. Altres propostes són Raepte, de l’Esbart Manresà; Testimoni, de l’Esbart Santa Tecla, o Solc, de l’Esbart Ciutat Comptal i Arnau Obiols, inspirat en l’Obra del Cançoner Popular.

El festival estrena també dues propostes que els organitzadors han qualificat d’experiències perquè se surten del format convencional. La primera, A Cegues, que convidarà al públic a anar fins a una ubicació no revelada per assistir allà, amb els ulls embenats, a un concert “multisensorial”, a càrrec d’una companyia que no es descobrirà “fins al final”, segons va explicar Núria Freixas. “Volem que la gent confiï en nosaltres i es deixi portar, escolti i percebi”. I l’altra serà Un viatge al Perú, un monogràfic dedicat a ‘la Marinera, la seva dansa per excel·lència, que combinarà ball i gastronomia, amb Minchazama.

Companyies internacionals

Juntament amb Perú, la línia internacional es completa amb les companyies Viorica de Moldàvia, Crane d’Uganda i Compañía de Tango Julio Sosa d’Uruguai. Participaran a les Nits Ésdansa, que conviden al públic a ballar i experimentar els ritmes d’altres països, i també en l’espectacle Danses del Món, en doble funció el dissabte 26 i el diumenge 27.

Les Nits de Concert –una proposta que va sorgir en la pandèmia i la bona acollida ha consolidat– portaran el divendres i dissabte a House Aubourigen de Marcel Casellas, que fusiona sons tribals, tradició catalana i mediterrània, i les cançons popular i de taverna de Julivert. La Festa al Parc tornarà a omplir el parc de Pedra Tosa en danses d’arreu del món.

La presentació de l’Ésdansa, des del Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, amb Núria Freixas; Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular, Estel Muntada, regidora de l’Ajuntament de Les Preses, i Roger Casalprim

Auditoria ambiental

En la línia del compromís amb la sostenibilitat que va adquirir l’Ésdansa fa uns anys, el president del Cercle Marboleny va explicar que ara el festival vol “un pas més” i se sotmetrà a una consultoria ambiental. “L’objectiu és analitzar tot el que fem a nivell intern i extern per poder treure conclusions a finals d’any” i desenvolupar un “full de ruta” amb diverses accions de curt, mitjà i llarg termini per millorar la sostenibilitat i reduir l’impacte ambiental.

Gran part de les activitats són gratuïtes. Per als espectacles de pagament, les entrades es posaran a la venda el dilluns 10 de juliol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa