Tornaveu
Una setmana i més de 250 activitats per gaudir dels museus

Reviure la història de les colònies tèxtils; visitar el jaciment ibèric d’Ullastrell acompanyat del seu director; entrar en els magatzems o sales de conservació dels museus, habitualment tancades als visitants; gaudir d’una constel·lació de sons africans al MACBA o d’un concert de guitarra pirinenca a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Són algunes de les nombroses propostes que ofereixen els equipaments culturals arreu de Catalunya en una nova edició de la Nit i el Dia Internacional dels Museus, que enguany girarà al voltant de la sostenibilitat i el benestar.

La Nit dels Museus

La gran festa dels museus començarà dissabte 13, quan se celebra la Nit dels Museus, amb portes obertes des del vespre fins a la matinada. A Girona, els museus s’han unit per coorganitzar les propostes, amb activitats com trobar la peça intrusa o un concert de sonoritat folk amb River Omelet a la terrassa del Museu del Cinema. A Tarragona es podrà gaudir un any més delViatge a la Constel·lació Museu’, una visita guiada nocturna pels museus i institucions culturals de la ciutat. A Barcelona i rodalia, obriran les portes de nit més de 90 museus, alguns d’ells per primer cop: l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili, La Model – Espai de Memòria, el Mirador Torre Glòries, el Moco Museum, el MUHBA Bon Pastor i Santa Caterina i el refugi antiaeri de la Plaça del Diamant. A Lleida la Nit té com a novetat la incorporació a la celebració de la nova Sala d’exposicions de l’Ajuntament i la reincorporació de la Fundació Sorigué.

Una setmana d’activitats

La festa s’allarga una setmana més, al voltant del 18 (Dia Internacional dels Museus), per tal de divulgar i apropar la cultura i el patrimoni a tota la ciutadania. Algunes activitats ofereixen una oportunitat d’endinsar-se al passat. El MNACTEC de Terrassa i la Colònia Sedó d’Esparraguera conviden a reviure la vida en una fàbrica i una colònia tèxtil de principis del segle passat. Al MNAT de Tarragona, els visitants podran conèixer de la mà d’un comerciant de l’antiga Tàrraco com era el comerç del vi en època romana i els perills de la navegació pel Mare Nostrum.

A Amposta, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament han programat una visita a l’exposició L’Ebre, camí d’aigua acompanyats per un ‘pescador de sabogues’ mentre que a Cabrils, el Museu Comunitari COMCA el 21 de maig organitza una caminada Entre camins, bruixes i tempestes, per les creus del Vilassar històric, amb motiu del llibre a cura de Laura Bosch i Jordi Montlló.

També hi ha propostes que conviden a baixar sota terra. Es poden visitar refugis antiaeris (de la plaça del Diamant de Barcelona, el de Calella) i un tram de les mines d’aigua Cresta i Malet, que formen part d’un laberint de galeries, al Masnou. I qui prefereixi les alçades, podrà passejar per les voltes del MNACTEC o gaudir de les vistes des de la torre del Rellotge de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona o des del dipòsit Modernista de Can Mario de Palafrugell.

El programa inclou també espectacles, concerts, dansa, titelles o màgia en espais emblemàtics i envoltats d’art. El 14 de maig Maria del Mar Bonet actuarà a l’Església de Santa Maria de Folgueroles interpretant els seus versos musicats de Verdaguer i una tria del seu repertori més emblemàtic. També hi haurà sons de la diàspora africana al MACBA, trobadors i rapsodes a Ca l’Arenas de Mataró i òpera (Dido i Eneas) al Paranimf de la Universitat de Cervera.

Hi ha activitats amb molt de gust. La vil·la romana de Torre Llauder de Mataró convida a descobrir la gastronomia dels antics habitants i el Museu de la Xocolata de Barcelona proposa maridatge de vins i caves i cervesa amb xocolata. La Fundació Mas Miró oferirà una visita per Mont-roig del Camp amb tast, per descobrir el vincle del pintor amb la terra, la vinya i el vi, mentre que el Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Penedès ha programat un tast exclusiu per a joves de 18 a 35 anys per descobrir cellers liderats i impulsats també per joves.

Museus, sostenibilitat i benestar 

El lema del Dia Internacional dels Museus 2023 posa en focus en com aquests equipaments culturals contribueixen a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: des del suport a l’acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l’aïllament social i la millora de la salut mental. Lligats directament amb aquesta temàtica, hi trobem una desfilada de moda sostenible al Museu Tèxtil de Terrassa, la performance Un mar de plàstics a Vic, una ruta per l’antic assecador del molí paperer de Mas de Forès a Alcover, per reflexionar sobre la sostenibilitat i la vida a la Vall del Glorieta.

Totes les activitats en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa