Tornaveu
Joan-Josep Gonzàlez: “si no tens ben entés el rol d’amo i treballador fracasses”.
Des de la Fundació Roca i Galès, a que us dediqueu?
Bàsicament estem orientats al foment i divulgació del cooperatisme i més en concret el cooperativisme català. La fundació es constituï ara fa trenta anys.

De quines eines disposeu per assolir aquest objectiu?
Estem organitzats en àrees específiques com ara la publicació de la revista mensual “Cooperació Catalana”, l’organització de les Jornades sobre cooperativisme que fem des de fa 35 anys a l’UCE, disposem d’una bibloteca especialitzada que és un referent pel sector, publiquem monografies sobre cooperatistes tot contextualitzant l’època, editem llibres sobre temes cooperatius, organitzem xerrades, presentacions…

Enguany presenteu les jornades al voltant de les cooperatives als territoris de parla catalana. Es pot parlar d’un model específic català?
El cooperativisme ha evolucionat des del seu naixement a Anglaterra. Els seus inicis són el de donar respostes a problemes concrets, de manera democràtica, transparent i igualitària. En temps de la Generalitat republicana s’elaborà una llei de cooperatives que va representar una gran aportació al model.

No totes les tipologies de cooperatives han tingut el mateix impacte.
De les cooperatives, les de caràcter agrari són les que tenen una major presència al territori, ja que la cooperativa és una de les alternatives que té el pagès per poder donar sortida als seus productes.
Per altra banda aquestes Jornades posen en evidència les diferències existents entre els territoris de parla catalana pel que fa a l’experiència cooperativista. Nogensmenys també donen una informació molt rica que els hi ha de ser útil de cara el futur.

El cooperativisme té una certa “mala premsa”…
La manca d’èxit de moltes cooperatives és fonamentalment perquè els seus integrants no s’ho acaben de creure, ja que és més fruit d’una sortida desesperada que no pas una alternativa d’èxit. No tenen benentès els rols d’amo i de treballador. El projecte cooperatiu necessita més de la voluntat i col·laboració del col·lectiu que vol resoldre el problema que no pas, que també, dels recursos pròpiament dits.

Calen cooperatives de crèdit.
Aquest és un dels puntals que aquí a Catalunya necessitem de manera molt urgent. Necesitem un banc cooperatiu que tingui força, que entengui el nostre món, perquè permetria donar suport a les cooperatives i també perquè possibilitaria el realitzar tot un seguit d’estudis que ajudesin a millorar la gestió i resultats.

Aquests dies s’ha presentat l’exposició “El món rural a les terres de parla catalana” on hi sou presents.
La nostra fundació hi és perquè estem oberts a les actiivtats que tinguin relació al món cooperatiu. Aquesta exposició mostra de manera fefaent i didàctica la presència i importància que el cooperativisme que ha tingut a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa