Tornaveu
Francina Alsina: “La dada que ens permet saber si una persona està o no integrada és veure si s’ha fet voluntari”.

Sants ha estat i és un barri amb un fort teixit social i associatiu..
Cert. Ho conec bé. Associativament he estat present a aquest barri, però no directament implicada. Ho he viscut i ho he seguit, però. Tanmateix, el món associatiu l’he descobert a l’entrar a la Federació, bàsicament.

Quin és, doncs, el teu primer contacte amb la Federació Catalana de Voluntariat Social?
L’any 2004 col·laboro amb aquesta federació en temes d’immigració. El 2005 em demanen de ser coordinadora de Barcelona. El 2010 la presidenta plega per mandat estatutari i se’m planteja la possibilitat que jo em presenti per ocupar el càrrec. I aquí estic des del 2010.

Voluntariat versus associacionisme
A les associacions els costa més entendre què és un voluntari social que no costa als voluntaris entendre què és una associació.

Un voluntari no cal que estigui vinculat com a associat a l’entitat. Aquest és un dels punts que diferencia entre ambdós tipus d’organitzacions i és un concepte que a les associacions els costa d’entendre. Per a mi tot allò que estigui afavorint a una altra persona és voluntariat social, en aquest sentit l’activitat cultural per a mi també és voluntariat social. En general, les associacions estan també oferint un servei. On posem la ratlla? És molt difícil.

El concepte voluntari és relativament nou…
Cert. No sorgeix fins molt entrat el segle XX, quan ja feia molts anys que l’associacionisme existia, i es troba molt lligat a les comunitats religioses, a les parròquies… Jo crec que es poden i s’han de trobar punts de convergència entre ambdues tradicions. A més, cal tenir en compte que actualment estaran cada vegada més barrejades aquestes realitats, ja que es tracta d’un element transversal. En la mesura que trobem més camins per anar junts, estarem més enfortits tots plegats.

Quin creus que ha de ser el paper de les administracions públiques en l’àrea social?
L’estat ha d’ajudar les entitats a poder fer les coses en la línia del que estem fent. No crec ni que tot sigui proteccionisme ni que tot hagi de dependre de l’estat. El fet que la societat civil s’impliqui és bo, malament quan esperem que sigui el “papa estat” que m’ho arregli tot. El que cal és que l’estat deixi treballar a les entitats, que ho fan molt bé.

Presidir una federació d’aquestes característiques t’ha donat una visió diferent de les relacions amb les institucions públiques?
Et permet de conèixer-les més a fons i més de prop, amb tot el que això vol dir i significa. En aquests moments, la relació amb la Generalitat la considero bona, tot el contrari de les relacions amb l’estat, a Madrid, ja que tenen una concepció centralista increïble. Només cal fixar-se en el que ha passat del 0’7; hi ha una sentència judicial a favor de la Generalitat i l’estat no en fa cas. Això no es pot admetre.

Explica’t…
Des de Catalunya les federacions hem fet en aquests darrers anys una campanya bàrbara per conscienciar la gent per tal que marquin la creueta a la declaració de renda en favor de fins socials. L’any passat, a Catalunya el 57% de la gent va fer aquesta opció. Doncs bé, se’ns va retornar un 14% del que s’havia ingressat perquè “calia ser solidaris”, amb l’agreujant que la realitat del moviment associatiu del camp social és molt menor a la resta de l’estat. En aquests moments totes les entitats de Catalunya estem al costat del govern del país per reclamar que una sentència judicial es compleixi.

Com veus el futur?
Sóc optimista de mena. Com a federació estem en un moment de consolidació i cal que les entitats acabin d’entendre quin és el paper que ha de jugar la federació. Hi ha hagut un gran desconeixement dels serveis que la federació dóna i pot donar. Amb tot, he de dir que aquesta dinàmica està canviant.

La cohesió social és bàsica per a un país i és un dels objectius de la vostra activitat. Com la treballeu?
La persona que ha rebut un servei, en la mesura que se sent integrada en el país d’acollida, el que fa és fer-se voluntari… Això es veu de manera diàfana en una enquesta que vàrem fer ara fa uns mesos. La dada que ens permet saber si una persona està o no integrada és veure si s’ha fet voluntari. En aquests moments hi ha molta gent immigrada que està fent voluntariat social. Les entitats federades estan molt conscienciades a mirar d’afavorir aquesta tendència amb un important i desenvolupat programa de formació.

Joan-Ramon Gordo i Montraveta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa