Tornaveu
F. Fabregat: “Carné va impulsar un salt qualitatiu en la gestió de les entitats”

Nou lliurament de l’Especial Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català, que se celebraran el proper 21 de març a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Amb aquesta sèrie, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol homenatjar la figura d’Antoni Carné, president-fundador de l’entitat, i reflexionar sobre el moment actual del teixit cultural de base

Francesc Fabregat és Cap de Cultura Popular de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Des d’aquesta responsabilitat, treballa incessantment per construir una visió transversal de l’associacionisme cultural. Amb aquest empeny, Fabregat busca incessantment espai d’unió entre els col·lectius de cultura popular, i també entre tots ells i els acadèmics (antropòlegs, historiadors, etnòlegs, etcètera). Una filosofia que compartia amb Antoni Carné, company de comissions de treball i iniciatives durant gairebé vint anys.

En l’obituari que va escriure de l’Antoni Carné afirmava: “La presència d’en Toni continuarà entre nosaltres perquè ha aixecat eines i projectes que continuaran vius”

N’estic convençut. L’Antoni Carné va ser un innovador. M’agradaria destacar l’empenta que va aportar com un dels principals organitzadors de l’Any Clavé (1999). Aquell esdeveniment va suposar un salt qualitatiu en l’organització de les iniciatives impulsades per l’associacionisme cultural català. Fins llavors les iniciatives estaven únicament impulsades per les Juntes Directives de les federacions, que tot i posar-hi molta dedicació bona voluntat, no disposaven de les suficients aptituds comunicatives.

Antoni Carné va copsar la necessitat d’involucrar-hi un equip professional. Ho va fer més, a més, sent conscient que calia trobar punts de trobada entre les diferents expressions de cultura popular. A partir d’aquell moment, la gestió de les associacions viu un salt qualitatiu, i el nivell de les iniciatives que impulsen és molt més ambiciós.

Quines conseqüències creieu que ha comportat aquest canvi de mentalitat?

Al meu entendre, l’Antoni es va emmirallar en el moviment de voluntaris viscut en la celebració de les olimpíades. L’organització de Barcelona ’92 es va caracteritzar per comptar amb una immensa xarxa de persones voluntàries treballant professionalment. Carné va voler extrapol·lar aquest model als col·lectius que conformen l’associacionisme. Les seves aportacions sempre anaven encaminades a millorar-ne la gestió. I per fer-ho, insisteixo, creia necessària la unió entre tots els col·lectius. Fruit d’aquesta voluntat oberturista, han sorgit organismes i projectes molt interessants, com ara el mateix Ens de l’Associacionisme Cultural Català, o la mostra de cultura immaterial ‘Som cultura popular”.

Vostè treballa en el reconeixement de les entitats de cultura popular. Quines mesures pot prendre una associació per guanyar difusió?

Al meu entendre, la cultura popular catalana està vivint un molt bon moment. Moltes persones s’hi ha implicat directament els darrers anys, i pràcticament tots els col·lectius han augmentat en nombre de practicants. Les mesures que es poden proposar a nivell comunicatiu són moltes, però jo subratllaria un concepte: les entitats han de seguir obertes a incorporar tothom qui accepti respectar el model de l’activitat que organitzen. Si es tenen presents aquests dos factors (obertura i model definit) és possible augmentar exponencialment la popularitat d’una iniciativa.

Quina repercussió creieu que poden tenir els Premis Antoni Carné per el teixit associatiu català?

El fet de portar el nom de l’Antoni els singularitza i dóna vàlua, però el més important és que els atorgui el conjunt d’entitats que conformen l’ENS, que són la constatació més visible d’allò que anomenem sector de la Cultura Popular i que inclou activitats molt diverses entre elles. Espero que siguin tot un èxit.

ESPECIAL PREMIS ANTONI CARNÉ DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL CATALÀ

Entrevista a Josep Viana, president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català

Entrevista a Salvador Cardús, sociòleg

Entrevista a Amadeu Carbó, educador social i activista de la cultura popular

Entrevista a Joan Maluquer, president d’Heptàgon

Entrevista a Joan-Ramon Gordo Montraveta, director d’edicions de l’Ens de

Entrevista a Pere-Joan Pujol, president de XarxAteneu i vicepresident de l’ Ens

Entrevista a Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals

Entrevista a Rosa Maria Provencio, tresorera de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català

Entrevista a Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel

Entrevista a Josep Rafecas, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i vicepresident primer de l’Ens

Els Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català són possibles gràcies a la implicació de BBVA CX i Fundació Antigues Caixes Catalanes, col·laboradors principals del certamen, i el patrocini de Previsora General, Estrella Damm, Arç Cooperativa i Fundació Catalunya Cultura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa