Tornaveu
Un cicle de xerrades i una mostra de bèsties al Born per celebrar els 700 anys del Corpus a Barcelona

Quin és l’origen del Corpus a Barcelona; com els gremis o les ordres religioses competien per desfilar situats més a prop de la Custòdia; per què al segle XVIII el rei Carles III prohibí que gegants i bestiari ballessin a l’interior dels temples; com la celebració va estar a punt de desaparèixer i als anys 90 va ser recuperada i reinventada… Aquestes i altres qüestions centraran un cicle de xerrades que vol convidar al públic a descobrir una festa que l’església va inventar i que la societat civil va fer-la seva.

L’antropòleg i exdirector del Museu Etnològic Josep Fornés inaugurarà el cicle el 15 de setembre amb la conferència ‘700 anys que la festa passeja a Barcelona’. El 17 de setembre el folklorista Amadeu Carbó presentarà el seu llibre Corpus, la festa de les festes i el 22 de setembre ell mateix tancarà el programa parlant sobre ‘Corpus, seguicis i bestiari’.

El Born, convertit en un cau de bèsties

Paral·lelament a les xerrades, el Born acollirà dues exposicions. La primera, ‘Dracs i bèsties festives de Barcelona’, que arriba a la ciutat, com és tradició, coincidint amb les festes de la Mercè. Enguany reunirà més de 50 figures: dracs i dragolins, víbries, porcs i truges, gàrgoles, follets, gats mesquers… i també hi podrem trobar un gos de tres caps, un mosquit tigre i un dofí.

Per primer cop, la mostra, organitzada per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i per l’Ajuntament de Barcelona, es podrà visitar també de forma virtual, a través de les webs de l’Agrupació i del Born CCM. A més, coincidint amb la mostra, dimecres 16 de setembre l’Agrupació presentarà Digibestial, una aplicació de realitat augmentada que permet veure les figures en 3D.

La segona exposició serà ‘Corpus a Barcelona’, una mostra que repassa els set segles de la celebració, amb una ornamentació floral elaborada per la Casa d’Oficis de Barcelona Activa.

Totes les activitats són gratuïtes, i per assistir a les xerrades cal fer reserva prèvia. Més informació en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa