Tornaveu
S’inaugura l’exposició ‘Espai i festa’, que mostra la força de la cultura col·laborativa

L’acte d’inauguració va aplegar un nombrós públic, com la directora general de cultura popular, Àngels Blasco, representants de les dues entitats organitzadores -la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner– i també membres d’altres organitzacions culturals, investigadors dels grups de recerca local i veïns i veïnes particulars que hi han contribuït.

I és que, com va afirmar ahir Josep Mañà, comissari de la mostra, l’exposició és “una obra coral”, “fruit de la cultura col·laborativa”, que “visualitza la feina, moltes vegades oculta, que fa la gent per salvaguardar la memòria històrica dels seus barris”. La idea va sorgir l’any 2017 arran de la preparació de la commemoració del bicentenari de la Festa Major de Gràcia, quan es va plantejar la idea d’implicar els grups de recerca local en un projecte complementari. Així, s’hi van sumar documentalistes, arxivers, institucions i veïns i veïnes que han dut a terme una tasca de recerca i han rescatat i aportat dades i imatges, algunes d’elles inèdites. D’aquesta manera, va explicar Mañà, “l’exposició materialitza aquell esperit del bicentenari, que era generar accions que enriquissin la festa més enllà de la celebració concreta”.

Recorregut per la tradició de guarnir els barris

L’exposició proposa un recorregut visual per la memòria i la tradició de guarnir carrers i places als barris i les viles de Barcelona al llarg de més d’un segle. S’hi poden veure fotografies des de principis del segle XX fins a imatges recents, que descobreixen com la festa, a més d’alterar els costums i ritmes de la vida, transforma l’espai, expressant en cada moment un temps, unes circumstàncies històriques i una ideologia diferent. La mostra és també un homenatge a la memòria de la necessària participació veïnal a la mateixa, perquè, com va senyalar el president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Josep Santasmases, “la festa sense la participació veïnal no seria la mateixa”.

Per la seva banda, la presidenta de Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, va destacar que la mostra vol posar en valor les festes. I va afegir la intenció que la mostra sigui “un punt de partida per generar mes sinergies i coneixements amb altres festes de Barcelona i barris de Barcelona”.

A la inauguració també es va recordar al conseller Lluís Puig, qui va estar en la celebració del bicentenari (llavors com a director general de cultura popular i de l’Institut Ramon Llull) i va ser un dels promotors d’aquesta iniciativa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: M. Carme Jiménez Fernández a març 15, 2019 | 11:14
    M. Carme Jiménez Fernández març 15, 2019 | 11:14
    Bon dia, a l'article sobre Espai i Festa a la part final posar que el Lluís Puig era president de l'Institut Ramon Llull. És un error. Era president de l'Institut Ramon Muntaner. Demanem si us plau que ho corregeixin. Gràcies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa