Tornaveu
L’exposició que recorre la relació d’Aureli Capmany amb la dansa

L’exposició, que es podrà visitar fins al 26 de febrer i és d’entrada gratuïta, es divideix en dues parts, que recorren l’abans i el després de la creació de l’Esbart Català de Dansaires. En la primera part s’assisteix a com Aureli Capmany comença a sentir una major atracció vers la dansa. A principis del segle XX, Capmany s’encarrega de redactar articles sobre folklore al diari La Renaixensa, i aprofundirà el contacte amb la dansa fins a ser el fundador de l’antecedent de l’Esbart Català de Dansaires, que es dirà Esbart de Dansaires, sorgit com una secció de la ja desapareguda Associació de Lectura Catalana. Al cap d’un any el grup s’escindirà i d’aquí apareixerà l’Esbart Català de Dansaires, al qual a partir de 1909, Capmany n’esdevindrà el director artístic.

D’aquesta amanera, traçant l’abans i el després de la creació de l’Esbart Català de Dansaires, que va néixer el 1908, l’exposició traça l’evolució de l’interès i compromís del folklorista vers la dansa. “A l’exposició hi veurem també alguns projectes que la Guerra Civil va estroncar, com dues col·leccions de llibres que no es van dur a terme, malgrat Capmany havia signat drets d’autor i havia començat a posar ordre a textos… De tot això en podrem veure documentació que s’ha conservat”, afegeix Montserrat Garrich que també és arxivera i vocal de l’arxiu i la Biblioteca de l’Esbart Català de Dansaires.

Abans de l’Esbart Català de Dansaires, neix l’Esbart de Dansaires, fundat per Capmany

Per als interessats en Campany l’exposició promet ser completa, ja que també s’hi trobaran objectes personals “i altres sorpreses”. L’exposició, que neix amb vocació de ser itinerant, ha comptat amb un equip de quatre persones integrat per Jordi Bartolomé, president de l’Esbart Català de Dansaires, Anna Bigas, sotspresidenta, Daniel Trullols, vocal i la mateixa Garrich. El llibre, de títol homònim i que es podrà comprar a La Casa dels Entremesos i a llibreries, ofereix les fotografies dels objectes i documents de l’exposició i amplia la informació, fruit de la recerca duta per l’equip.

Llibre i exposició, Aureli Capmany: La dansa i l’Esbart Català de Dansaires és una de les iniciatives sorgides dins de l’Any Campany que permetrà tenir una idea completa de com el folklorista es va interessar i va dedicar els seus esforços per la dansa catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa