Tornaveu
L’exposició que reconcilia Catalunya i Mallorca

Ara fa vint-i-cinc anys, el mallorquí Antoni Torrens exportava al barri de Gràcia una festa molt arrelada a la seva terra, per tal que els seus fills, que estudiaven a Barcelona, la poguessin gaudir. Aquella festa dels foguerons Sant Antoni va anar creixent fins a mobilitzar milers de persones durant el gener, però sobretot, ha servit per consolidar un vincle entre dues terres no sempre ferm. A l’exposició Sant Antoni, la Festa Major de l’hivern, impulsada pel museu etnològic i finançada per l’Institut de Cultura, es fan palesos els vincles culturals i sentimentals de diverses poblacions dels Països Catalans a través d’un element comú, el foc. “La Festa de Sant Antoni, que se celebra en moltes viles i ciutats dels Països Catalans, és el símbol d’una determinada identitat que ens unifica, el foc esdevé un aglutinador cultural potent”, explica a Tornaveu el comissari de l’exposició i director del Museu Etnològic, Josep Fornés, que remarca que la mostra és també “un homenatge a tota una sèrie de gent que hi han tingut vincles importants en aquests vint-i-cinc anys”.

L’exposició, que es pot veure al Centre Artesà Tradicionàrius i que passarà també per Mallorca i Reus –en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2017- vol explicar “de forma molt gràfica i senzilla” com aquesta festa ha servit per trencar tabús i trencar males imatges que durant temps i temps havien existit entre Catalunya i Mallorca: “Per una banda, el sentiment dels mallorquins envers els catalans era distant, i políticament contaminat, i des de Catalunya hi havia una visió de Mallorca com molt folklòrica i turística, perquè els catalans que hi anaven era perquè s’havien casat i feien el viatge de noces, i tot just en coneixen l’ensaïmada, la sobrassada i la platja”, explica Fornés, que reivindica la primera empenta d’aquesta festa a Barcelona, on ell mateix hi va participar al costat d’Antoni Torrens. “A partir de la primera festa, fa vint-i-cinc anys, es van desdibuixar molts tòpics”, afegeix.

2n Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània

El director del museu Etnològic i comissari de l’exposició també remarca que aquesta mostra serà una contribució al 2n Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània que acollirà Reus els dies 26, 27 i 28 de maig en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2017. El simposi tindrà com a eix central les festes i fogueres de Sant Antoni i festes de mitja quaresma. A la mostra el visitant hi trobarà un relat senzill “on cada plafó expressa un concepte en una sola paraula, per exemple, fogueró, dimoni o Antoni, i s’acompanya d’un text breu molt entenedor i amb unes imatges històriques o modernes, dibuixos, gravats o pintures”, afegeix Josep Fornés.

De fet, aquesta exposició forma part del projecte de museu nòmada de l’Etnològic, que aplega 26 exposicions que se cedeixen de forma gratuïta a diversos països del món. Això vol dir que els foguerons de Sa Pobla també donaran la volta al món després de passar per Reus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa