Tornaveu
L’exposició ‘Món gegant’ impulsa un arxiu digital de gegants

“A Europa estem acostumats a veure passejar els gegants en cercavila. A altres indrets del món, tanmateix, compleixen altres rols. A l’Àfrica, per exemple, són un garant de la fertilitat”. Són paraules d’Antoni Serés, comissari de l’exposició Món gegant, que en el marc del I Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva “Món Gegant” celebrat a Reus, vol ensenyar el gran ventall de pràctiques geganteres presents arreu del planeta. Podrà visitar-se de dijous 12 a dissabte 14 d’octubre (9h a 13:00h i 15h a 18:00h), al vestíbul de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia (Raval de Robuster, 34).

Adreçada a un públic familiar, l’exposició s’ha concebut amb una clara voluntat divulgativa. Els quinze plafons que conformen la mostra es divideixen en dos blocs: una lectura amena per comprendre la singularitat dels gegants que es donen a conèixer, i un reguitzell de fotografies i grafismes per il·lustrar-ne la morfologia. Si bé l’exposició abraça tots els continents, s’atura més detalladament en aquells països europeus (Catalunya, Àustria, Bèlgica, Espanya) on la tradició gegantera està més arrelada.

Lluny de limitar-se a mostrar la diversitat de gegants disseminats arreu del món, l’exposició Món gegant persegueix un objectiu més ambiciós: esdevenir una plataforma de recerca per conèixer com es viuen els gegants en aquells indrets on, malgrat poder-hi certificar la seva presència, no es disposa de gaire informació sobre com són ni quina funció social hi juguen. Seguint aquesta voluntat, properament es publicarà l’exposició a la pàgina web del congrés. Es desitja, d’aquesta manera, que tothom pugui consultar a temps real quina és la informació sobre gegants disponible a escala mundial, i aportar-hi possibles noves dades. “Volem construir un arxiu digital mundial dels gegants”, resumeix Serés.

Acabat el Congrés Internacional, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya cedirà l’exposició física en itinerància a totes aquelles colles que desitgin acollir-la. S’espera que la repercussió sigui notable a escala nacional, però no es limiti a la geografia catalana. Podeu sol·licitar la cessió de l’exposició a “[email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa