Tornaveu
L’exposició ‘El barri perdut’ rememora el barri de la Catedral

L’exposició, a través de fotografies, plànols, gravats i testimonis reivindica un barri que va ser el centre vital, comercial i social de la ciutat de Barcelona durant més sis segles i que els plans urbanístics de principis de segle XX i els bombardejos de la Guerra Civil van portar a la seva desaparició.

El 9 de setembre a La Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2, de Barcelona) inaugura a les 20h del vespre l’exposició El barri perdut, que del 13 al 16 d’agost amb motiu de les 426 Festes de Sant Roc de la Plaça Nova ja es va poder visitar. Precisament aquestes festes, amb els seus quatre segles i un quart d’existència, són encara un testimoni de l’efervescència del barri de la Catedral al voltant de la Plaça Nova, punt neuràlgic de la ciutat durant més de sis segles.

L’exposició testimonia, a través de fotografies i documents testimonials, el procés en què el barri perd la seva fesomia i amb ella el seu caràcter. En un primer moment, la nova ordenació del barri, entre els anys 1909 i 1911 per obrir-se a la Via Laietana provoca les demolicions d’edificis de diversos carrers pròxims a la Catedral, com ara la Riera de Sant Joan, el carrer de l’Infern, el del Sant Crist, el de l’Arc de la Glòria, el del Bon Déu… En total s’enderroquen més de dos mil edificis, deu mil persones deixen les seves cases. A això se suma la gran vergonya dels bombardejos de l’aviació legionària italiana, aliada de l’exèrcit franquista. Les autoritats franquistes van aprofitar els efectes de l’atac aeri per continuar obrint el barri de la Gran Via, i així sorgiria l’avinguda de la Catedral; fins a l’any 1958 es van prolongar els enderrocs de les cases.

El barri perdut es podrà visitar del 9 de setembre al 29 de novembre a La Casa dels Entremesos, l’entrada és lliure i gratuïta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa