Tornaveu
Les comunicacions sobre patrimoni immaterial en el 2n Congrés Català d’Antropologia

A les 10.30 h es debatrà sobre les Transformacions en els significats del cicle festiu nadalenc: de la religiositat com a centralitat a la festa generalitzada, i de l’espai domèstic al carrer. Les comunicacions d’aquest simposi aniran a càrrec d’Àngel Peña, Josefina Roma, Maria-Antònia Martorell, Enric Benavent, Montserrat Clua, i Jordi Montlló i Albert Dresaire. Un debat col·lectiu sobre l’aproximació de la ciutadania al Nadal en una societat que majoritàriament no comprèn el simbolisme de la celebració.

Poques setmanes després que el govern hagi anunciat que es reprèn la tramitació de la Llei del Patrimoni Cultural Immaterial Català, el Congrés dissertarà sobre la instrumentalització d’aquest concepte. El simposi Patrimoni Cultural Immaterial: de les polítiques patrimonials als usos polítics del patrimoni, una mirada des de l’antropologia (18.00 h) comptarà amb les intervencions de Mireia Guil, Guillermo Soler, Jordi Montlló i Antonio Rojas, i Lluís Bellas. Juntament amb el professor Xavier Roigé, Bellas també presentarà la comunitat “Festes “confinades”. Alteracions i resiliències comunitàries del Patrimoni Cultural Immaterial davant la Covid-19 a Catalunya”, emmarcada en el simposi sobre els efectes de la pandèmia en el patrimoni. (16.00 h).

A la mateixa hora, en aquest cas a l’aula B3, se celebrarà el simposi Cultura popular, resistència i conflicte. A través de la descripció de vuit expressions culturals, la majoria festives, es qüestionarà la distinció que els poders públics fan entre la cultura legitimada i la menystinguda o fins i tot perseguida. Què passa quan una comunitat vertebra i vincula la seva identitat a través d’una manifestació considerada inacceptable o fins i tot abjecta? Entorn aquesta pregunta pivotaran les reflexions de Juan Granolera, Francesc Alemany, Marc Alcalà, Jose Mansilla, Guillermo Aguirre, Oriol Pascual, Joan Campio Rodríguez, Marc Sierra, Analelly Castañeda i Sergi Yanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa