Tornaveu
‘Les cares de Barcelona’, una exposició que es perllonga al carrer 

Els museus comencen a deixar de ser simples aparadors d’objectes per convertir-se en eines de veritable interactivitat amb el visitant i amb l’entorn que acull el museu. Les visites estàtiques i els plafons carregats de lletres deixen pas a un nou format que explota un nou món de possibilitats, una relació visitant-museu que està en permanent transformació i que s’enriqueix a cada instant. Un exemple d’aquesta nova tendència museística la tenim a Barcelona, al Museu Etnològic, amb l’exposició Les cares de Barcelona, punt de partida d’una llarga llista d’activitats paral·leles obertes a tots els barcelonins i barcelonines disposats a redescobrir de forma divertida la seva ciutat. I a més, convida tothom a enriquir l’exposició amb les seves aportacions.

L’exposició, comissariada per l’antropòleg i escriptor Adrià Pujol i Cruells, projecta una mirada nova sobre la ciutat en mostrar les realitats múltiples que hi conviuen i convida els visitants a repensar-la a partir d’alguns elements com ara la gent, els missatges, les festes, els carrers i els edificis o les cultures, que són precisament els que donen títol als diferents àmbits de l’exposició. I al voltant de la mostra s’han organitzat unes propostes que busquen generar nous discursos.

Per al mes de maig, la llista d’activitats és intensa. Comença el dia 6 amb un seminari que donarà les eines necessàries per parlar en públic estructurant un discurs coherent. Dissabte dia 13 i dia 20, diversos grups de persones hauran de debatre sobre qüestions com el canvi que van portar els Jocs Olímpics o el caràcter inclusiu de la ciutat, per poder posar en pràctica les tècniques d’oratòria apreses. Un jurat triarà els millors equips, que hauran de tenir a punt arguments a favor i en contra, que passaran a la final del dia 27.

També es proposen itineraris antropològics per la ciutat, que permetran fer descobertes relacionades amb la identitat col·lectiva i amb les relacions dels individus amb la història de la seva ciutat. Cada ruta arrenca des d’un Centre Cívic o espai cultural que haurà col·laborat en l’elaboració de la proposta. Es recorreran des d’espais commemorats fins a espais entre l’estigma i l’exotisme, passant per les identitats oblidades i els paisatges comercials.

Per altra banda, el 20 de maig, coincidint amb la Nit dels Museus, els barcelonins i barcelonines es podran fer una selfie al Museu Etnològic i es podran endur la foto impresa i passaran a formar part de l’exposició temporal del Museu Etnològic Les cares de Barcelona.

Trobareu tot el programa d’activitats al web del Museu Etnològic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa