Tornaveu
La Patum i altres patrimonis: exposició a l’Orfeó Martinenc

Els Països Catalans són terra de festes i de festers. Algunes festes i tradicions catalanes com la Patum de Berga, el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la de Mallorca, els Castells i la Muixeranga d’Algemesí són ja patrimoni de la Humanitat. Però hi ha aspectes d’aquest patrimoni intangible que mereixen una mirada íntima, una perspectiva interna per entendre millor la seva dinàmica. Perquè al capdavall, la cultura és una construcció simbòlica que fem els humans, i allò que la gent som capaços d’imaginar col·lectivament pren un valor afegit.

“En aquesta terra passen sovint aquestes coses, cada tarda que les dones i els homes baixen de casa i es troben al local de la comissió de festes per imaginar com serà el guarnit. A cada tall de tisora, a cada cop de martell es construeix alguna cosa més que una il·lusió”. Amb aquest missatge, l’exposició itinerant La Patum i altres patrimonis, produïda pel Museu Etnològic de Catalunya i l’Institut de Cultura de Barcelona, arriba ara a l’Orfeó Martinenc i es podrà visitar fins el proper 23 de maig. Es tracta d’un recorregut per les festes i la gent que les organitza, a través de les imatges dels processos de treball o de creació col·lectiva en un espai i durant un temps tan extraordinaris com efímers.

A més de l’exposició, aprofitant les Festes de Primavera del Clot-Camp de l’Arpa, s’oferirà un cicle de conferències a càrrec de persones reconegudes en cadascun dels àmbits. El cicle s’enceta el dia 10 de maig a les 20h amb Montserrat Garrich, especialista en dansa tradicional, que parlarà sobre els balls de festa. El dia 12, a les 11h, serà el torn d’Albert Rumbo, estudiós de la Patum i geganter de Berga, que oferirà una conferència sobre la Patum més reconeguda mundialment. El mateix dia, Miquel Botella, representant de la coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, farà una xerrada sobre els castellers i la Muixeranga. Dimecres dia 16 a les 20h serà el torn dels diables, a càrrec de Pep Enric Martí, president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya. Xavier Cordomí, investigador i activista en cultura popular d’arrel tradicional, parlarà sobre imatgeria festiva el dijous 17 a les 20h. I dissabte 19 serà el torn de la dansa, a càrrec de Lluís Calduch, de l’Esbart Ciutat Comtal, a les 12h, i el Cant de la Sibil·la clourà el cicle de l’Orfeó Martinenc, de la mà del musicòleg Pep Gorgori, a les 13h.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa